Lithiumaccu’s en -batterijen zijn steeds vaker de oorzaak van afvalbranden, zo ook op de milieustraat. Goede en veilige opslag van deze gevaarlijke stoffen is daarom van groot belang. Op dinsdag 7 november organiseert Modulo een webinar over het Klein chemisch afval-depot. We hebben Randolph van der Veen van Afvalstoffen Service Nederland uitgenodigd die als specialist op het gebied van KCA-depots trainingen verzorgt voor afvalinzamelaars en gemeenten. Het webinar begint om 14:30 uur. Tijdens het webinar komen onder meer de risico’s aan bod van de opslag van klein chemisch afval en de voorwaarden waar een goed en veilig KCA-depot aan moet voldoen.
Wat is klein chemisch afval en hoe neem je dit veilig in?
Klein chemisch afval (sinds kort ook bekend als klein gevaarlijk afval) is een verzamelnaam voor kleine gevaarlijke afvalsoorten, zoals lampen, batterijen en verfproducten. Om schade aan mens en milieu te voorkomen, worden deze schadelijke stoffen gescheiden ingezameld en verwerkt. Burgers kunnen hiervoor terecht bij het KCA-depot op de milieustraat. Met de overheidscampagne ‘Doe maar apart’ is recent nog aandacht gevraagd voor het gescheiden inzamelen van batterijen en accu’s. Tijdens het webinar bespreken we wat klein gevaarlijk afval is, welke risico’s er zijn en wat de eisen zijn voor een veilige inname en opslag.
Nog meer eisen aan KCA-depots
De opslag van batterijen en accu’s is één van de belangrijke onderdelen van dit webinar. Ook aan bod komen zaken als bouwkundige eisen, bodembescherming en explosieveiligheid, maar ook belangrijke richtlijnen zoals persoonlijke beschermingsmiddelen en wat te doen bij calamiteiten. Kortom, een goed gevuld programma waar ook ruimte is voor het stellen van vragen aan Randolph.
Webinar gemist?
Heeft u het webinar gemist? U kunt het hier terugkijken.
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.
Meer weten?
Modulo organiseert in 2023 meerdere kennissessies, waaronder webinars en Open Coffee’s die u kunt terugkijken of teruglezen:
Terugblik webinar: hoe verander je gedrag bezoekers milieustraat?
Terugblik Open Coffee: waarde creëren met innamestraat
Terugkijken webinar: ‘milieustraat van de toekomst’
Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten of neem vrijblijvend contact met ons op, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Modulo Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.