Terugkijken: webinar ‘milieustraat van de toekomst’

Hoe ziet de milieustraat van de toekomst er uit? Die vraag stond centraal tijdens het tweede webinar dat Modulo organiseerde naar aanleiding van het rapport ‘Milieustraat van de Toekomst’, opgesteld in opdracht van het kernteam Circulaire Ambachtscentra en Rijkswaterstaat. Investeren in de milieustraat van de toekomst is essentieel in de transitie naar een circulaire economie, bleek tijdens het interactieve deel van het webinar. Het leidt volgens de deelnemers tot een betere afvalscheiding door een goede inrichting en routing, en tot minder afvalaanbod door onderwijs en gedragsverandering. Behalve dat is de milieustraat van de toekomst een plek voor sociale arbeid en ambacht, inspiratie en creativiteit.

Afbeelding: de routekaart uit het rapport ‘Milieustraat van de Toekomst’. Het rapport geeft antwoord op twee vragen: hoe ontwerp je een milieustraat en wat zijn de (on)mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van de milieustraat als onderdeel van een circulair ambachtscentrum? Meer weten? Download dan hier het rapport

Halte 1: afvalstoffencentrum

Centraal tijdens het webinar stonden de drie haltes die leiden tot de milieustraat van de toekomst: een afvalstoffencentrum, een grondstoffencentrum en een circulair ambachtscentrum. Bij een afvalstoffencentrum ligt de focus op de basis: recover & recycle (energie terugwinnen en verwerking en hergebruik van materialen). Een afvalscheiding van 80 tot 90 procent is haalbaar als de inrichting van een afvalstoffencentrum goed is en medewerkers worden ingezet als afvalcoach om fracties optimaal te scheiden.

Halte 2: grondstoffencentrum

Bij een grondstoffencentrum ligt de focus op grondstoffen: re-use, repair, refurbisch en re-purpose (hergebruik van spullen, onderhoud en reparatie en opknappen). Een 90 tot 95 procent afvalscheiding is haalbaar als er extra fracties worden gescheiden, ingeleverde spullen worden gedemonteerd voor hergebruik of gerepareerd zodat ze nog een ronde mee kunnen.

Halte 3: circulair ambachtscentrum

Bij een circulair ambachtscentrum ligt de focus op gedragsverandering: refuse, reduce en redesign (het voorkomen en verminderen van gebruik en circulair herontwerpen). Beleving staat centraal met bijzondere aandacht voor educatie, coaching en afname van het afval-aanbod. Bijna alle deelnemende gemeenten aan het webinar bleken al ver te zijn in het bepalen van een visie en koers: voor een aantal was een grondstoffencentrum haalbaar. Maar de meesten gemeenten waren een halte verder. Voor het merendeel bleek een circulair ambachtscentrum al een haalbare optie.

Innamestraat belangrijk onderdeel circulair ambachtscentrum

Innamestraat milieustraat Nieuw-Lekkerland Waardlanden Open Coffee kennissessies Modulo Milieustraten

De innamestraat is een belangrijk onderdeel van de milieustraat van de toekomst. Bezoekers geven er herbruikbare spullen af voordat ze de milieustraat opgaan. Die worden verkocht in de kringloop of in de nabij gelegen demontagehal uit elkaar gehaald zodat de grondstoffen een tweede leven krijgen. Hergebruik komt zo voor recycling. Voorbeelden van een innamestraat zijn in Oldenzaal met een kringloop naast de milieustraat, het kringloopplein in Nieuw-Lekkerland (op de foto) of het Duurzaamheidsplein in Oss. Modulo organiseert op dinsdag 7 maart een online Open Coffee over de innamestraat. Kijk op deze pagina voor meer informatie. Daar kunt u zich ook aanmelden.

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder, download het rapport ‘Milieustraat van de Toekomst’ of lees: 5 vragen over het rapport ‘Milieustraat van de Toekomst’ 

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten of neem vrijblijvend contact met ons op, telefoon: (035) 5885454.

Vorig artikelNieuw depot voor klein chemisch afval Rosmalen: betere service en lagere kosten
Volgend artikelOnline Open Coffee: innamestraat belangrijke toevoeging milieustraat