De prijs en een lange garantietermijn van 10 jaar. Dat waren twee van de gunningscriteria op basis waarvan Modulo na een aanbestedingstraject de opdracht kreeg voor het ontwerp en de bouw van het depot voor klein chemisch afval in Rosmalen. Ook een snelle doorloop- en levertijd speelden bij de gunning een rol. Inmiddels is het KCA-depot volop in gebruik. En de medewerkers zijn superenthousiast over de ruimte en het gebruiksgemak, ziet projectleider Sander Ott. ‘Al het klein chemisch afval kan direct vanaf de sorteertafel in de voorruimte naar de compartimenten worden gebracht’, hoort hij in de praktijk van de medewerkers van het KCA-depot.

Afvalstoffendienst: betere service en lagere kosten

Voor de inwoners van Rosmalen is het KCA-depot een verbetering, wordt duidelijk uit een opmerking van teamleider Ruben Bleekendaal van Afvalstoffendienst van de gemeente ’s Hertogenbosch. ‘Voordat het KCA-depot er stond, kwam de chemokar maar één keer per week naar de milieustraat, vertelt hij. ‘De inwoners konden dan het KCA-afval inleveren. Op de andere dagen moesten ze het weer mee naar huis nemen om later opnieuw op de milieustraat aan te bieden zodra de chemokar er was. Met het depot op de milieustraat hebben we daarvoor nu een oplossing en kunnen we bezoekers een betere service bieden. De chemokar was bovendien een wekelijks terugkomende kostenpost. Nu die er niet meer is, schat ik dat we het KCA-depot binnen een paar jaar hebben terugverdiend.’ 

Modulair systeem: altijd aan te passen en lange levensduur

Het KCA-depot is opgebouwd uit twee ruime brandwerende opslagcompartimenten van allebei 12 vierkante meter, legt Sander uit. ‘Elk compartiment heeft twee gescheiden lekbakken, waardoor meerdere afvalstromen in één brandcompartiment kunnen worden opgeslagen. Aan de voorkant is een ruime sorteerruimte van 24 vierkante meter. Modulo kon het KCA-depot snel leveren doordat we werken met gestandaardiseerde producten en de betonnen prefab elementen. De vaart zat er ook goed in omdat de prefab U-elementen binnen worden geproduceerd. De betonelementen hebben een levensduur van meer dan 50 jaar en zijn onderhoudsarm. Door het modulaire systeem is het depot altijd makkelijk te verplaatsen en in de toekomst 100 procent opnieuw te gebruiken’, vertelt hij. ‘Om overlast tijdens de bouw zoveel mogelijk te beperken hebben wij de werkzaamheden op locatie voornamelijk uitgevoerd op de dagen dat de milieustraat is gesloten voor de bezoekers.’

Modulo biedt vier standaard modellen voor KCA-depots en verzorgt ook inspecties aan KCA-depots. In Rosmalen is model 1 gerealiseerd.

Depot voor klein chemisch afval Rosmalen KCA realisatie Modulo Milieustraten Care4Circulair

KCA-depot Rosmalen, model 1:

  • KCA-depot met lichtstraat, afmeting 7x8mtr
  • Twee brandwerende opslagcompartimenten van 3x4mtr conform PGS15 
  • Sorteerruimte van 8x4mtr met stalen gaashekwerk met lichtstraat
  • Voldoet aan alle GPS 15-normen

Informatie over alle modellen KCA-depots vindt op de website van Modulo.

Meer weten?

Lees dan ook:
KCA-depot van ecogranulaat tegelijkertijd duurzaam en circulair
KCA-depot onder verhoogd bordes bespaart ruimte op milieustraat

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten of neem vrijblijvend contact met ons op, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Modulo Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelCirculair ambachtshuis De Gezel: ‘we houden onze eigen broek op’ interview Annelies Nagel
Volgend artikelModulo biedt vier standaard modellen voor KCA-depots conform PGS15