Het combineren van een gemeentewerf met een milieustraat biedt diverse voordelen voor gemeenten. In een inspirerend webinar deelden vier experts hun ervaringen uit de praktijk. Zij hebben overtuigend laten zien hoe deze combinatie niet alleen kostenbesparend werkt, maar ook een positieve impact kan hebben op de bedrijfsvoering, duurzaamheid en de betrokkenheid van medewerkers.
Wat maakt deze combinatie zo bijzonder?
Als er één ding naar voren komt uit de verschillende presentaties dan is het wel dat een gemeentewerf met een geïntegreerde milieustraat kansen biedt om functies slim te combineren. Zo kan er ruimte bespaard worden én kunnen medewerkers gevarieerder werk uitvoeren. Door een efficiënte indeling en het dubbel gebruik van faciliteiten, zoals een kantine of opslagruimte, wordt elke vierkante meter optimaal benut. Het Modulo-bordes levert ook een besparing op, omdat de onderzijde toepasbaar is. Architect Doeke van Wieren van Twa Architecten vult de lijst met voordelen aan: “Eén gecombineerde locatie zorgt ook voor herkenbaarheid en vindbaarheid onder inwoners en het versterkt het gevoel dat het één organisatie is.”
Praktijkvoorbeelden uit Nieuwkoop en Noordenveld
Gemeente Nieuwkoop
Marcel Kruse, teamleider bij de gemeente Nieuwkoop vertelt over de voordelen die hij ervaart: “Doordat we de milieustraat nu in eigen beheer hebben, kunnen we zelf de openingstijden kiezen en hebben we een afsprakenportaal ingevoerd. De bezoekersstromen zijn daardoor beter gereguleerd. Daarnaast de terreinwinst die je hebt. In samenwerking met Modulo is er een hele efficiënte indeling gemaakt met gebruik van de onderzijde van het bordes. En dat heeft natuurlijk ook een financieel voordeel.” Deze gemeente heeft daarmee bewezen dat een milieustraat en gemeentewerf samen niet alleen zorgen voor een efficiëntere bedrijfsvoering, maar ook voor een betere ervaring voor medewerkers en bezoekers. Medewerkers profiteren van gevarieerdere taken en inwoners hoeven op de milieustraat nagenoeg niet meer te wachten. Kortom, een win-win situatie.
Klik op onderstaande afbeelding om de bijbehorende video te openen.

Gemeente Noordenveld
De gemeente Noordenveld koos bij de ontwikkeling van een nieuwe werf en milieustraat bewust voor duurzaamheid en een circulaire aanpak, geïnspireerd door de Global Goals. Ook in het proces is niet gekozen voor de traditionele aanpak. Hierover vertelt oud-teamleider en tevens projectleider uitvoering nieuwbouw Jan Louwes: “Hoe pakken we dat aan? We gaan met alle medewerkers in gesprek van alle disciplines met de vraag: ‘Wat ben je nodig?’ Dat is in een programma van eisen gezet. Door deze aanpak heeft de aannemer de vrijheid gekregen om innovatie oplossingen te bedenken, zoals een zoutsilo en multifunctionele stallingsloods. Door functies slim te integreren is ruimte bespaard.” Het project benadrukt hoe slimme logistieke keuzes kunnen leiden tot ruimte- en kostenbesparing, terwijl tegelijkertijd aandacht wordt besteed aan milieuvriendelijke bouwmethoden.
Klik op onderstaande afbeelding om de bijbehorende video te openen.

Vroege betrokkenheid van medewerkers belangrijke succesfactor
Doeke van Wieren benadrukt de voordelen wanneer je al in de planfase de onderdelen gemeentewerf en milieustraat kunt integreren: “Dan kun je afstemmen op het gebied van functies, routes en ook het ruimtelijk beeld.” Ruben Merkx, architect bij Modulo vult hierop aan: “Wanneer het nog één groot plangebied is, zijn de meeste voordelen te behalen. Dan kunnen we ook kijken naar de indeling van het totale terrein om zoveel mogelijk kansen te benutten. Onze aanbeveling is: Ga met elkaar om tafel in de haalbaarheidsfase en start dan ook al het ontwerpend onderzoek. Doe dat samen met een ontwerper en de verschillende betrokkenen, zodat je echt krijgt waar iedereen achter staat.”
Door medewerkers vroegtijdig te betrekken bij de ontwerpfase en hen goed te informeren over de voordelen van deze integratie, wordt draagvlak gecreëerd, weet ook Marcel Kruse. “Ik ben eerst met de buitendienstmedewerkers in gesprek gegaan. Ik heb ze dus uitgelegd wat er gaat gebeuren. Pas toen ik echt groen licht had van de medewerkers heb ik dit ook naar buiten gedragen en ook aan de raad voorgesteld om dit op deze manier te doen.” In de gemeente Noordenveld worden sinds de opening alle nieuwe medewerkers opgeleid om zowel in de buitendienst als op het grondstoffencentrum te werken.
Dubbel grondgebruik met Modulo-bordes
“In Noordenveld is het KCA-depot geïntegreerd onder het bordes en zitten er inwerpzuilen in het bordes,” vertelt Ruben Merkx. “Door dit soort slimmigheden is het mogelijk om op die locatie 50 stromen in te zamelen. De overige ruimte wordt gebruikt als opslag voor de gemeentewerf.” In Nieuwkoop was het de uitdaging om zoveel mogelijk grond beschikbaar te houden voor de gemeentewerf. Ook hier bood het Modulo-concept uitkomst. “Bij de milieustraten in Beverwijk en Woerden hebben we gezien hoeveel opslagruimte je onder het bordes hebt. Ik zag daar wel de voordelen van voor de buitendienst,” aldus Marcel Kruse. “De onderzijde wordt nu gebruikt voor opslag van verkeersborden en containers. Medewerkers van de milieustraat maken weer gebruik van de gemeentewerf om zich om te kleden en voor de kantine. Zo is het eigenlijk een compleet geïntegreerd terrein.”
Meer weten?
Kijk dan op onze website bij de discipline ‘combinatie met gemeentewerf’ of neem contact met ons op via info@modulo-milieustraten.nl of (035) 588 54 54.
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten.