Vrijdag 20 oktober was de officiële opening van de nieuwe gemeentewerf en het grondstoffencentrum in Roden van de gemeente Noordenveld. Met deze opening is de bouwperiode afgesloten. Modulo Milieustraten is vanaf 2021 betrokken geweest bij het grondstoffencentrum. Modulo was, samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie. Inwoners kunnen hun grof huishoudelijk afval vanaf 2 januari 2024 naar dit nieuwe centrum brengen. De gemeente heeft maximale hergebruik van spullen en afvalscheiding hoog in het vaandel staan. Inwoners kunnen hun grof huishoudelijk afval scheiden in maar liefst 50 verschillende stromen. Ook kunnen bezoekers spullen die nog bruikbaar zijn bij binnenkomst afgeven op de innamestraat. Zowel het grondstoffencentrum als de gemeentewerf zijn duurzaam en circulair gebouwd. Daarmee geeft de gemeente Noordenveld het goede voorbeeld in de transitie naar een circulaire economie.
SDG’s stonden centraal bij bouwkeuzes
Het was echt herfstweer tijdens de officiële opening, maar dat mocht de pret niet drukken, want het was een druk bezochte aangelegenheid. Een belangrijk onderwerp van gesprek was de duurzame bouwwijze van het grondstoffencentrum en de werf. Zo draagt de gemeente concreet bij aan meerdere duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s – Sustainable Development Goals), zie ook het nieuwsartikel van Dit is Roden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gescheiden inzameling van grondstof- en afvalstromen. Dit draagt bij aan duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11). Door de circulaire bouw met modulaire U-elementen laat de gemeente ook zien dat verantwoorde consumptie en productie (SDG 12) mogelijk is. Bij de opening overhandigde wethouder Kirsten Ipema dan ook geheel verdiend een SDG-plaquette aan afdelingsmanager beheer Jan Louwes.
Wethouder Kirsten Ipema overhandigt de SDG-plaquette aan afdelingsmanager beheer Jan Louwes.
Hoogwaardige inzameling op het grondstoffencentrum
Het grondstoffencentrum bestaat uit een milieustraat én innamestraat. De innamestraat is hier een losstaand gebouw waar bezoekers langsrijden voordat ze de milieustraat op gaan. De innamestraat wordt bemenst door medewerkers van de lokale kringlooporganisaties die weten welke spullen nog waarde hebben. Deze spullen worden ingenomen en gaan daarna naar de winkel. Ook kunnen spullen worden gerepareerd of gedemonteerd zodat anderen ze opnieuw kunnen gebruiken. De innamestraat verkleint op deze manier de afvalberg. De gemeente Noordenveld is vooruitstrevend, want de innamestraat is een relatief nieuw concept bij milieustraten. Ook zijn de ambities hoog: Wel 50 gescheiden fracties worden er geaccepteerd. Op dit grondstoffencentrum zijn niet alleen puin, hout en tapijt welkom, maar ook materialen die op de meeste andere milieustraten niet apart worden ingezameld zoals PVC, vilt en rubber.
Terugblik project
Al in 2019 is de gemeente Noordenveld begonnen aan de uitwerking van het nieuwe grondstoffencentrum met het opstellen van een visie. In 2021 heeft de gemeente een uitgebreid aanbestedingstraject uitgezet. Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft het plan als hoofdaannemer ingediend en gewonnen samen met TWA architecten en Modulo Milieustraten. De realisatie van het grondstoffencentrum is uitgevoerd door Modulo. In de zomer van 2023 is het bordes van de milieustraat in korte tijd geplaatst. Bezoekers rijden het bordes op om toegang te krijgen tot de containers en inwerpzuilen voor de verschillende grondstofstromen. Daarnaast zal de onderzijde worden benut voor de opslag van het klein chemisch afvaldepot, kleine fracties en materiaal voor de gemeentewerf. Hiermee is er circa 750 vierkante meter extra ruimte gecreëerd.
Het nieuwe grondstoffencentrum en de werf zijn nu beiden opgeleverd. De eerste medewerkers van de werf zijn al begonnen op de nieuwe locatie aan de Ekkelkamp in Roden. Inwoners van de gemeente kunnen vanaf 2 januari terecht op het nieuwe grondstoffencentrum.
Kijk hier een video over de bouw: Nieuwbouw grondstoffencentrum en gemeentewerf Noordenveld.
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.