Binnen een paar dagen het bordes realiseren voor het nieuwe Grondstoffencentrum Roden (gemeente Noordenveld). Dat kan door circulair bouwen met prefab elementen. Ter plaatse hoeft het bouwwerk alleen nog maar te worden gemonteerd en afgebouwd. ’t Is net Ikea’, aldus teamleider buitendienst Jan Louwes tijdens de start van de bouw. De nieuwe milieustraat is ontworpen voor het gescheiden inzamelen van 50 verschillende afval- en grondstoffenstromen.

Om zo veel mogelijk herbruikbare grondstoffen terug te winnen, heeft het grondstoffencentrum een innamestraat. Spullen die nog een tweede ronde meekunnen, worden bij binnenkomst apart gehouden. Duurzaamheid en circulariteit zijn samen met kwaliteit belangrijk voor de gemeente. Eisen daarvoor staan in de aanbesteding op basis van design, build, maintain die werd gewonnen door Bouwgroep Dijkstra Draisma samen met TWA architecten en Modulo.

Hoogwaardig inzamelen in innamestraat

Door veranderende wetgeving worden er steeds meer eisen aan een milieustraat gesteld. Het aantal verplichte gescheiden stromen op de milieustraat is bijvoorbeeld gestegen van 10 naar 18. Vanwege de transitie naar een circulaire economie doet de gemeente Noordenveld hier nog een flinke schep bovenop: de nieuwe milieustraat is ontworpen voor het gescheiden inzamelen van 50 verschillende afval- en grondstoffenstromen. Het is met recht een grondstoffencentrum. 

Onderdeel van het grondstoffencentrum is ook een innamestraat voor herbruikbare goederen. Hiermee wordt al direct bij binnenkomst gekeken welke spullen in aanmerking komen voor een tweede leven. Het plaatsen van de innamestraat aan het begin van de route maakt het mogelijk om de R-ladder in de praktijk te brengen: hergebruik (reuse) komt voor recycling. Een medewerker ontvangt daar de bezoekers en de spullen die ze innemen worden apart gehouden voor verkoop in een kringloopwinkel. Ook in de bouw van de innamestraat zijn tweedehandse materialen gebruikt, zoals de kozijnen.

Bezoekers van de milieustraat rijden vervolgens hun route over het maaiveld en het bordes. Door het benutten van de onderzijde van het bordes is er 750 vierkante meter extra ruimte gecreëerd voor de opslag van het KCA-depot, kleine fracties en materiaal voor de gemeentewerf. Dit bespaart in de benodigde ruimte. De synergie met de gemeentewerf is bewust opgezocht door de gemeente Noordenveld. 

Duurzame keuzes van de gemeente Noordenveld

Een andere bewuste keuze is de manier van aanbesteding: design, build, maintain. In de aanbesteding heeft de gemeente haar eisen ten aanzien van kwaliteit, duurzaamheid en circulariteit opgenomen. Deze aanbesteding heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma en TWA architecten samen Modulo gewonnen. Hergebruik komt op het grondstoffencentrum namelijk ook terug in de bouwwijze van het bordes. Deze is in de toekomst aanpasbaar en herbruikbaar. Ook worden waar mogelijk secundaire bouwstoffen toegepast, zoals ecogranulaat. 

Dezelfde wensen van de gemeente zijn ook doorgevoerd in de naastgelegen gemeentewerf. Met deze duurzame investering geeft gemeente Noordenveld het goede voorbeeld. De nieuwe milieustraat in Roden heeft daarmee niet alleen de voordelen van een kant-en-klaar bouwpakket, maar is tegelijkertijd ook een bewuste keuze voor de volgende generatie.

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Meer weten?

Bekijk de video hieronder of lees:
Gemeente Noordenveld: unieke aanbesteding van gemeentewerf en milieustraat
Modulo bouwt modulaire milieustraat in Teltow (De)
Ecopark Groot-Ammers van Waardlanden officieel geopend (video)

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelTerugblik webinar: hoe verander je gedrag bezoekers milieustraat?
Volgend artikelWendy de Wild (NVRD) en Michiel van Wickeren (Young NVRD): ‘opdracht om rebels te zijn’