Met het doorknippen van een lint van oude lapjes stof door de kinderburgemeester van gemeente Molenlanden is het Ecopark Groot-Ammers van Waardlanden officieel in gebruik genomen. Het gekozen materiaal staat symbool voor de verschillende circulaire functies hergebruik en recycling. Het Ecopark heeft een milieustraat met daar onder ruimten voor een werkplaats waar spullen een tweede leven krijgen, een afgiftepunt voor de kringloop, een verkooppunt voor tweede kans bouwmaterialen en een educatieruimte.
Modulo Milieustraten was verantwoordelijk voor het advies, het ontwerp en de realisatie van de milieustraat. Door de bouw met de prefab modulaire U-elementen van Modulo was het mogelijk om op een perceel van minder dan 5.000 vierkante een volwaardige milieustraat te realiseren, inclusief de verschillende circulaire en duurzame functies. Reinigingsdienst Waardlanden en sorteer-en bewerkingsbedrijf Korenet gaan de locatie samen gebruiken.
Nieuwe milieustraat zorgt voor minder restafval
Het ontwerp van de nieuwe milieustraat is gericht op het hoogwaardig inzamelen van 21 afzonderlijke grondstoffen. Verdeeld over een maaiveld- en bordesroute staan daarvoor meerdere inzamelmiddelen, zoals voor schoon puin, glas, piepschuim, frituurvet en matrassen. Ook is er een derde route die bezoekers direct leidt naar een inzamelplaats voor tweede kans bouwmaterialen. Gescheiden inzameling op het Ecopark Groot-Ammers van Waardlanden zorgt er voor dat de grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt of gerecycled, en verlaagt daarmee de hoeveelheid restafval. ‘We wilden geen traditionele milieustraat bouwen, maar het beste uit de locatie halen om zo optimaal de koppeling te maken met de circulaire functies, hergebruik en recycling’, aldus directeur Hans van den Brule eerder in een interview.
Werkplaats en kringloopafgifte in ruimtes onder het bordes
Het bordes is opgebouwd uit modulaire betonnen U-elementen die binnenin hol zijn. Door de keuze voor een verhoogd bordes van 2,95 meter is 550 vierkante meter gebruiksruimte aan de onderzijde ontstaan. Hierdoor was het mogelijk om veel functies te realiseren op een relatief klein terrein. De ruimtes onder het bordes worden onder meer gebruikt voor aanname van het klein chemisch afval, kringloopgoederen en opslag van materialen. Ook is hier de sociale upcycling-werkplaats van De Gezel. Deze organisatie zet zich in voor mensen die een steun in de rug nodig hebben om de verbinding met de maatschappij te houden. Met aandacht, toewijding en creativiteit komen afgedankte en ongewilde meubels in de werkplaats weer tot leven. Tijdens de opening konden kinderen met secundaire materialen een speelgoedboot timmeren (zie hieronder de foto in de slider, red.).
Circulair ingerichte educatieruimte
De milieustraat is afgewerkt met gevelbekleding van duurzaam hout. Dit materiaal komt ook terug in de uitstraling van de educatieruimte op de bovenste etage van het kantoorgebouw van Korenet. Die plek biedt een mooi uitzicht op het gehele Ecopark, inclusief de circulaire en duurzame milieustraat. De educatieruimte wordt de komende tijd nog verder ingericht met secundaire materialen. Schoolkinderen leren er over de cyclus van afval, hergebruik en recycling. De nieuwe milieustraat moet een plek worden waar bezoekers zien wat er daadwerkelijk gebeurt met de fracties die ze inleveren, aldus Van den Brule. ‘De inwoners van ons werkgebied komen nu al graag naar onze milieustraten omdat ze afvalscheiding en hergebruik belangrijk vinden. Door het concept met het verhoogde bordes wordt straks in Groot-Ammers voor hen ook zichtbaar hoe we dat in de praktijk doen.’
Sfeerimpressie van de opening van het Ecopark Groot-Ammers van Waardlanden, officieel geopend door kinderburgemeester Fedde Linneweever (l) en wethouder Johan Quik (r) van de gemeente Molenlanden. Tijdens de open dag was te zien dat het Ecopark in Groot Ammers een inspirerend voorbeeld is voor andere milieustraten en circulaire ambachtscentra in Nederland. Het Ecopark is toegankelijk voor inwoners van het verzorgingsgebied van Waardlanden.
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.
Meer weten?
Bekijk de video hieronder of lees:
Circulaire milieustraat op Ecopark Groot-Ammers in paar dagen gebouwd
Hans van den Brule, Waardlanden: ‘verhoogd Modulo-bordes nieuwe milieustraat bewuste keuze’
Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten of neem vrijblijvend contact met ons op, telefoon: (035) 5885454.