Het bordes van de circulaire milieustraat van Reinigingsdienst Waardlanden op het Ecopark in Groot-Ammers staat. Modulo plaatste in twee dagen tijd de 65 prefab U-elementen van ecogranulaat. Waardlanden koos bewust voor de combinatie van modulair bouwen van het 2,95 meter hoge bordes en de 550 vierkante meter die daardoor onder het bordes beschikbaar komt. Die extra ruimte wordt gebruikt voor een depot voor chemisch afval, een inzamelpunt voor de kringloop, een werkplaats waar ingezamelde grondstoffen een tweede leven krijgen, en opslag- en kleedruimtes. Waardlanden gaat op de locatie nauw samenwerken met sorteer- en bewerkingsbedrijf Korenet. Zij voegen nog meer circulaire functies toe waardoor de locatie een circulair ambachtscentrum wordt. 

>> Foto: Modulo tekende voor het ontwerp en de modulaire bouw van het bordes van de circulaire milieustraat op het Ecopark van Waardlanden in Groot-Ammers.

Modulair bouwen is snel en toekomstbestendig bouwen

Plaatsen, stellen en koppelen. Zo makkelijk gaat het bouwen van een door Modulo ontworpen bordes, blijkt uit onderstaande video (zie hieronder, red.). De vaart zat er goed in, wordt duidelijk uit een opmerking van Sander Ott, verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding. ‘Op de eerste dag werden 26 U-elementen geplaatst. Al de volgende dag stonden alle geplande 65 elementen. Dat tempo werd mogelijk door de modulaire prefab bouwmethode en een tot in de finesses georganiseerde logistiek’, vertelt hij. De circulaire milieustraat in Groot Ammers kon daardoor in relatief korte tijd worden gerealiseerd. De komende periode volgt de verdere inrichting. Hoewel de bouw door de vakantieperiode een aantal weken stil ligt, is de verwachting dat het Ecopark medio september opengaat.

Circulair ambachtscentrum door samenwerking met Korenet

Op het Ecopark wordt straks samengewerkt met sorteer- en bewerkingsbedrijf Korenet. Dat biedt Waardlanden meerdere mogelijkheden. Zo komt er op de bovenste verdieping van hun kantoor een educatiecentrum met een prachtzicht op de nieuwe milieustraat. Korenet verzorgt nu al de nascheiding voor de milieustraat, maar start als de nieuwbouw klaar is ook met een kringloop voor bouwmaterialen. Dat is in lijn met onze visie en sluit goed aan op de circulaire doelen die we voor ogen hebben, bleek uit een eerder interview met directeur Hans van den Brule van Waardlanden. Ook de circulaire functies die onder het bordes komen, dragen daar in belangrijke mate aan bij, werd duidelijk. ‘De nieuwe milieustraat moet een plek worden waar bezoekers zien wat er daadwerkelijk gebeurt met de fracties die ze inleveren’, aldus Van den Brule. ‘Door het concept met het verhoogde bordes wordt straks in Groot-Ammers voor hen ook zichtbaar hoe we dat in de praktijk doen.’

Modulair circulair bouwen circulaire milieustraat Waardlanden Groot-Ammers ecocentrum Modulo Milieustraten Care4Circulair
De 550 vierkante meter onder het bordes wordt gebruikt voor onder meer een depot voor chemisch afval, een inzamelpunt voor de kringloop, een werkplaats waar ingezamelde grondstoffen opnieuw worden gebruikt, en opslag- en kleedruimtes.

Meer weten?

Lees dan ook het interview met Hans van den Brule, directeur. van Waardlanden: ‘verhoogd Modulo-bordes nieuwe milieustraat bewuste keuze’.

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat van gesloopte asfaltwegen. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Per 2021 geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelModulo organiseert online Open Coffee over betalen op milieustraat
Volgend artikelTerugblik Open Coffee: betalen op de milieustraat