Circulair bouwen is het nieuwe normaal. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Zijn herbruikbare materialen wel beschikbaar en van goede kwaliteit? En wat is precies modulair en demontabel bouwen? Afgelopen week is Modulo met een gemeente op bezoek geweest bij het grondstoffencentrum en de gemeentewerf in Roden (gemeente Noordenveld). De bezoekende gemeente is op dit moment bezig zich te oriënteren op een nieuwe milieustraat in combinatie met de werf. Hun doel was om een goed beeld te krijgen wat er mogelijk is en hoe het proces is verlopen. Teamleider Jan Louwes van de gemeente Noordenveld leidt hen rond en laat zien: circulair bouwen kan!

Circulair én kwaliteit door design, build & maintain

Voordat de rondleiding start krijgt de groep eerst een introductie door Jan Louwes. Hij vertelt hoe het project in de markt is gezet als design, build & maintain aanbesteding. Deze is gewonnen door Dijkstra Draisma samen met TWA architecten en Modulo Milieustraten. Het onderdeel ‘maintain’ houdt in dat de aannemers naast het ontwerp en de bouw ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud de komende jaren. “Dit is bij circulair bouwen erg belangrijk”, zegt hij: “De aannemer kiest de circulaire materialen zorgvuldig, zij heeft immers baat bij een lange levensduur van de gebouwen. Als er veel onderhoud nodig is of materialen snel vervangen moeten worden zijn die kosten voor de aannemer.” Daarom drukt Jan Louwes de bezoekende gemeente op het hart om de verantwoordelijkheid bij de aannemer te leggen: “Het is hun taak om met circulaire oplossingen te komen die werken voor de lange termijn.”

Hergebruik van bestaande materialen

Architect Frank Reitsma van TWA architecten vertelt over zijn ervaringen bij het ontwerp en de bouw van de gemeentewerf in Noordenveld: “De beschikbare tweedehands materialen sloten niet altijd aan bij wat we nodig hadden. Een voorbeeld daarvan zijn de kozijnen in de gevel. In onze opdracht had hergebruik van kozijnen de hoogste prioriteit. Vervolgens hadden we een ontwerp gemaakt met alleen vierkante ramen, allemaal in dezelfde kleur.” Lachend vertelt hij dat dat niet is gelukt. Maar zoals één van de gasten opmerkt, is dat juist wat de gevel zo uniek maakt. Het roept vragen op en biedt een aanknopingspunt voor een gesprek over hergebruik. Tijdens de rondleiding vallen meer unieke materialen op. Jan Louwes vertelt enthousiast en leidt de groep rond: “Circulair bouwen kan! Hier kun je zien hoe we het gedaan hebben.”

Zichtbaar hergebruik in het interieur: 

Vloertegels: De vloertegels zijn een mengeling van verschillende kleuren met elk hun eigen herkomst.

Tegels sanitair: Gebruikte witte tegeltjes voor sanitair waren niet beschikbaar, wel tegeltjes in allerlei verschillende kleuren, afkomstig uit een zwembad.

Deuren: De deuren van de kantoorruimtes zijn hergebruikt, dat is te zien aan de willekeurige nummers die verwijzen naar de spreekkamers in het gemeentehuis waaruit ze afkomstig zijn.

Keuken: Ook het keukenblok heeft in de gemeentewerf een tweede leven gekregen. Een deel staat in de kantine, een ander deel is als pantry ingezet.

Modulair en demontabel bouwen

Het grondstoffencentrum is modulair gebouwd volgens het Modulo-concept. Jan verklaart: “Dit bouwwerk bestaat uit uniforme elementen die wij indien gewenst, na verloop van tijd, kunnen loskoppelen en verplaatsen. Zo is de gemeente Noordenveld ook flexibel om een andere inrichting te maken. De milieustraat is gebouwd met ‘holle’ elementen, waardoor grote ruimtes aan de onderzijde van het bordes ontstaan. Deze ruimte wordt nu gebruikt voor opvangen van minifracties, en als opslagruimte voor de gemeentewerf. Dit maakt het mogelijk om op beperkte ruimte toch 50 verschillende grondstoffen en afvalstoffen in te zamelen.”

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is hét kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Meer weten?

Bekijk dan de video: Nieuwbouw grondstoffencentrum en gemeentewerf Noordenveld

Of lees: Grondstoffencentrum Roden: 50 fracties scheiden

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelDe milieustraat in ontwikkeling – het “slimme” bordes
Volgend artikelDroombeeld circulair ambachtscentrum: “Denk buiten de bestaande kaders”