In een adviestraject voor een nieuwe milieustraat of Circulair Ambachtscentrum komt van alles ter sprake: Een goede logistiek en routing, voldoende inzamelmiddelen en een optimale inzet van personeel. Maar een nieuwe milieustraat biedt ook kansen voor het in de praktijk brengen van duurzaamheid, circulariteit en klimaatadaptatie. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, het toepassen van secundaire materialen en het opvangen en bufferen van regenwater. Om inzichtelijk te maken hoe al deze ambities een plek krijgen op de nieuwe milieustraat heeft Modulo de duurzaamheidskaart geïntroduceerd. (klik op het plaatje om deze groter te maken)
Invulling geven aan duurzame ambities
Bij de ontwikkeling van een nieuwe milieustraat of circulair ambachtscentrum is het goed mogelijk om duurzame bouwprincipes toe te passen. Op een duurzaamheidskaart laten de symbolen zien hoe en waar deze thema’s terugkomen. Op de kaart worden deze symbolen ook direct toegelicht. Zo laat een duurzaamheidskaart in één oogopslag zien hoe aan de ambities van de gemeente invulling wordt gegeven.
Verantwoord materiaalgebruik: De bordessen die Modulo ontwerpt zijn standaard op basis van modulaire U-elementen. Deze elementen zijn losmaakbaar en herbruikbaar: Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om het bordes in de toekomst aan te passen of in zijn geheel te verplaatsen. Ook andere circulaire bouwmaterialen kunnen worden toegepast, zoals hergebruikt hout in de gevels.
Energieneutraal: Duurzaam bouwen betekent ook dat de milieustraat energieneutraal is. Dit kan door het aanbrengen van zonnepanelen, waarmee de energie wordt opgewekt voor de verwarming, verlichting en laadvoorzieningen. Ook energieopslag onder het bordes is een optie.
Toename biodiversiteit: Daarnaast betekent duurzaam bouwen ook: rekening houden met de natuur. Op een milieustraat hoeft niet elke vierkante meter met asfalt of beton te worden bedekt. Door inheemse beplanting, een insectenhotel of nestkastjes kan het ook een aangename plek zijn voor verschillende soorten planten en dieren.
Duurzaamheidskaart als onderdeel van het adviestraject
In de adviesopdrachten zet Modulo diverse middelen in om opdrachtgevers te ondersteunen bij hun besluitvorming. De ontwerpen worden al standaard in 2D én 3D uitgevoerd om meer inzicht te geven. Willem van Leeuwen, adviseur bij Modulo zegt hierover: ‘De duurzaamheidskaart vormt hierop een aanvulling en is een extra tool in onze adviesprojecten. We maken makkelijker inzichtelijk hoe ambities een plek krijgen in de nieuwe inrichting. Onlangs kregen we de vraag om de circulaire wensen en ambities van de gemeente in één oogopslag goed zichtbaar te maken in de schets van de nieuwe milieustraat. Toen hebben we de duurzaamheidskaart geïntroduceerd.’
Meer weten?
Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.