De milieustraat in ontwikkeling – het “slimme” bordes

Bestaande milieustraten zijn veelal ingericht op het recyclen van afgedankte spullen. In een circulaire economie worden producten zo lang en zo vaak mogelijk opnieuw gebruikt. Daarom vinden er steeds meer activiteiten rond de milieustraat plaats zoals sorteren, demonteren en repareren. Dat heeft zeker gevolgen voor diverse onderdelen van de milieustraat. Modulo Milieustraten vertelt er graag meer over in een reeks blogposts. Dit is de eerste in de serie en gaat over het “slimme” bordes, met aan het woord projectmanager Doke van Niekerk.

Dubbel gebruik van schaarse ruimte

Doke van Niekerk geeft aan: “In Nederland hebben we steeds meer te maken met schaarste van ruimte. We willen voor steeds meer doeleinden diezelfde ruimte benutten, denk aan natuur of woningbouw bijvoorbeeld. Tegelijkertijd zien we dat milieustraten en gemeentewerven steeds verder uitbreiden in hun werkzaamheden dus ook meer ruimte nodig hebben. Bij Modulo bouwen we bordessen waarbij we de vierkante meters dubbel benutten. Via een helling rijden bezoekers het bordes op, waaraan de containers staan. Onder het gehele bordes is een enorme ruimte beschikbaar voor het invullen van vele activiteiten.” Onderstaande foto’s geven diverse mogelijkheden weer.

Meer activiteiten onder het bordes

“Omdat gemeenten met hun grondstoffen aan de slag willen, ontstaan steeds weer nieuwe ideeën om de ruimten onder het bordes in te richten. Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan alleen opslag van verschillende materialen. Waterbuffering en -opslag voor het grijswatercircuit is mogelijk, maar denk ook aan sanitair, kleedruimtes, werkplaatsen en kringloopactiviteiten onder het bordes. In het Upcycle centrum in Almere deden we dit al. Daar zijn startups gehuisvest die met restmaterialen werken. Op het Ecopark in Groot-Ammers zit een houtwerkplaats van de sociale organisatie De Gezel onder het bordes. Een andere mogelijkheid is het inzamelen van extra ministromen met een stortkoker bovenop het bordes. Via de stortkoker belanden de materialen zoals kurk, piepschuim, edelmetalen en harde kunststoffen onder het bordes waar ze worden opgevangen in een minicontainer. Maar ook een volledig klein chemisch afval (KCA)-depot en voertuigstalling kan onder het bordes worden gepositioneerd.”

Inrichten fijne werk- en verblijfsruimtes

De onderzijde van het bordes is dus voor allerlei doeleinden te gebruiken. Doke: “We bouwen onze bordessen met prefab betonelementen. We werken bijvoorbeeld met elementen van 3 meter hoog en 5 meter breed. Hierdoor ontstaan mooie grote ruimtes. Daarnaast zijn grote gevelopeningen voor ramen of deuren mogelijk wat zorgt voor veel natuurlijke lichtinval. Tenslotte kunnen deze ruimtes geïsoleerd worden met biobased isolatiemateriaal of tweedehands isolatieplaten. Al deze ontwikkelingen samen zorgen voor fijne werk- en verblijfsruimtes.” Zie onderstaande video voor een impressie van de werkplaats onder het bordes van het Ecopark in Groot-Ammers.

“Het is natuurlijk ook mogelijk om bij start van de nieuwbouw een hoog bordes te realiseren maar later pas -eventueel gefaseerd- de ruimte onder het bordes in te richten op basis van de behoeften. Dit zien we bijvoorbeeld in Joure: daar is jaren later pas een KCA-depot ingericht.”

Ruimte onder het Modulo bordes op het Ecopark Groot-Ammers

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is hét kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelToekomstbestendige milieustraat in Teltow (DE) opgeleverd
Volgend artikelInspiratie opdoen bij bezoek Roden: grondstoffencentrum en gemeentewerf