In Joure is een KCA-depot gerealiseerd onder het bestaande bordes van de milieustraat. Het bordes is in 2012 al uitgebreid om ruimte te maken voor zeven extra afzetcontainers. Door bij de aanbouw te kiezen voor holle U-elementen van Modulo is destijds 250 m2 extra ruimte beschikbaar gekomen onder het aangebouwde bordes. Nu, ruim tien jaar later, is een deel van deze ruimte omgevormd tot depot voor klein chemisch afval (KCA). Joure heeft meer opslagruimte nodig door de toenemende stroom van de fractie KCA.

Hoofdfoto: Het KCA-depot onder het bordes van Joure met geopende branddeuren conform PGS-15.

Slimme oplossing voor groeiend aanbod

Coördinator ruimtelijk beheer Henri Meijer vertelt: ‘We zien de laatste jaren een steeds groter aanbod van het klein chemisch afval. Daarom hadden we behoefte aan meer opslagruimte. Het is fijn dat we de ruimte onder het bordes die we al hadden, nu nog beter kunnen benutten. Met het nieuwe depot hoeven we het klein chemisch afval minder vaak af te voeren, wat scheelt in de kosten en het maakt ons werk makkelijker.’ Joure is onderdeel van gemeente de Fryske Marren. Deze gemeente koos al vaker voor Modulo namelijk bij de nieuwbouw van de milieustraat in Lemmer en de revitalisering van de milieustraat in Joure. Met Modulo heeft gemeente de Fryske Marren gekozen voor een flexibel bouwsysteem. Daarom was het nu mogelijk om de milieustraat door te ontwikkelen. Het realiseren van een KCA-depot onder het bordes was hierbij de volgende stap.

KCA-depot volgens PGS-15

Voor de opslag van klein chemisch afval is veiligheid belangrijk; niet elke ruimte is hiervoor geschikt. De wanden zijn al in beton uitgevoerd en zijn daarmee voldoende brandwerend. Aanvullend is wel een ventilatiesysteem aangebracht en zijn er kozijnen geplaatst voor de brandwerende deuren. De verlichting is vervangen door explosieveilige Ledlampen en er is brandwerende kit aangebracht. Het KCA voldoet daarmee aan alle veiligheidseisen van de PGS-15. Het bordes heeft een hoogte van 2,60 meter. Hierdoor is er aan de onderzijde voldoende werkhoogte beschikbaar.

KCA-depots onder het bordes

Meer gemeenten kiezen voor een KCA-depot onder het bordes. Kijk voor meer inspiratie bij deze projecten:

Leusden: KCA-depot onder het bordes milieustraat
Soest: Opslag KCA onder milieustraat
Ecopark Groot-Ammers, werkplaats en kringloop onder bordes

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Vorig artikelTerugkijken: webinar ‘KCA-depots en veiligheid’
Volgend artikelDuurzaamheidskaart brengt ambities gemeente in beeld