Waarde creëren met een innamestraat, de milieustraat van de toekomst, gedragsverandering op de milieustraat, een reserveringssysteem, en het betalen op de milieustraat. Dit zijn in vogelvlucht voorbeelden van de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de kennissessies die Modulo organiseerde. Een webinar of Open Coffee gemist? Het blog Modulo Care4Circulair zet ze overzichtelijk onder elkaar met linken om de post terug te lezen of de video’s terug te kijken.

Waarde creëren met innamestraat

Inventariseer vooraf wat je wilt inzamelen en ga na of de beoogde partner ook de capaciteit heeft om de spullen weer te verkopen. Dat waren twee tips van de tafelgasten die aanschoven bij de Open Coffee die Modulo organiseerde over de innamestraat. Het organiseren van de personele bezetting, de inrichting van de innamestraat, sorteren van de ingeleverde spullen en samenwerking met lokale kringloopbedrijven, waren belangrijke aspecten van een innamestraat die ter sprake kwamen. 

Lees hier:
Terugblik Open Coffee: waarde creëren met innamestraat

Milieustraat van de toekomst

Investeren in de milieustraat van de toekomst is essentieel in de transitie naar een circulaire economie, bleek tijdens webinars over de milieustraat van de toekomst. Het leidt tot een betere afvalscheiding door een goede inrichting en routing, en tot minder afvalaanbod door onderwijs en gedragsverandering. Behalve dat is de milieustraat van de toekomst een plek voor sociale arbeid en ambacht, inspiratie en creativiteit.

Meer weten?
Kijk dan hier het webinar terug over de milieustraat van de toekomst (video)
Of lees de terugblik: van het webinar: ‘drie haltes naar milieustraat van de toekomst’

Webinar gedragsverandering op de milieustraat

Het kastje van oma dat nog in goede staat is, afgeven bij het kringlooppunt op de milieustraat. Zo zien gemeenten en afvalinzamelaars het graag. Desondanks eindigen goede herbruikbare spullen nog maar al te vaak bij het restafval. Hoe kan je gedrag van bezoekers positief beïnvloeden zodat het kastje alsnog een tweede leven krijgt? Dit was een van de centrale vragen tijdens het webinar over communicatie en gedrag op de milieustraat, mede-georganiseerd met gedragspsycholoog Femke van Geel van Dijksterhuis & van Baaren.

Lees hier:
Terugblik webinar: ‘communicatie en gedrag: lessen voor de milieustraat van de toekomst’

Betalen op de milieustraat

Maakt het acceptatiebeleid voor betaalde stromen verschil voor de discussies aan de poort? Nee, zo werd duidelijk tijdens de Open Coffee over betalen op de milieustraat. Er blijven altijd discussies over de hoogte van het te betalen bedrag. Het maakt niet uit of bezoekers nu afrekenen op basis van geschat volume of het gewicht dat de weegbrug registreert.

Lees hier:
Terugblik Open Coffee: betalen op de milieustraat

Reserveringssysteem milieustraat

Geen wachtrijen meer voor de milieustraat. Voor gemeenten is dit een belangrijke reden om een reserveringssysteem in te voeren. Op locaties waar het steevast elke dag, elk uur druk is, is dit niet altijd een oplossing. Een reserveringssysteem zou in die situatie de capaciteit teveel ‘afknijpen’, werd duidelijk tijdens de Open Coffee. De keuze voor een reserveringssysteem vraagt daarom om een goed onderbouwde afweging.

Lees hier:
Terugblik Open coffee: reserveringssysteem milieustraat: sturen op piekmomenten

Nog meer weten? Bekijk dan ook de webinars over:
Wat is een circulaire milieustraat?
De route naar een circulair ambachtscentrum
Circulaire milieustraat en verzilveren afvalstromen

Of bekijk alle gepubliceerde posts over de kennissessies van Modulo.

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Modulo Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelQuick scan brengt milieustraat en verbeterpunten snel in beeld
Volgend artikelInrichting milieustraat zes keer optimaliseren: efficiënt en kosten besparen