Welke waarde zit er nog in het grof huishoudelijk restafval? Met die vraag zijn adviseurs Michiel van Wickeren en Willem van Leeuwen van Modulo een grof restafvalcontainer in gedoken. ‘Met eigen handen een sorteeranalyse uitvoeren geeft inzicht in welke spullen nu nog bij het grof restafval belanden. Op de milieustraat van ACV-Groep kregen we deze kans.’

Speciaal voor het blog Care4Circulair schrijft Willem van Leeuwen over de ervaringen met de sorteeranalyse van grof restafval.

Wilden zien wat bij grof restafval zit

De hoeveelheid grof huishoudelijk restafval die we met elkaar produceren moet naar beneden. Dat is het doel waar veel gemeenten en afvalinzamelaars aan werken. Bij de ontwikkeling van een milieustraat adviseren wij hen over een efficiënte inrichting, de samenwerking met kringlooporganisaties of het toevoegen van een reparatie- of upcycle-werkplaats. Door bijvoorbeeld herbruikbare goederen eerst in te nemen, te investeren in de medewerkers op de milieustraat en de communicatie naar de burger wordt goede afvalscheiding gestimuleerd. Met als resultaat dat de hoeveelheid grof huishoudelijk restafval daalt. In onze haalbaarheidsonderzoeken berekenen we de reductie van het grof restafval op basis van onderzoeken, praktijkervaringen en sorteeranalyses. Deze berekeningen zijn waardevol, maar in onze haalbaarheidsonderzoeken rekenen we wel met de data van anderen. Daarom wilden wij met eigen ogen zien wat er nu daadwerkelijk in een container met grof huishoudelijk restafval belandt. Dus handen uit de mouwen voor een sorteeranalyse.

Sorteeranalyse grof huishoudelijk afval sorteren analyse ACV Willem van Leeuwen Michiel van Wickeren Modulo Milieustraten Care4Circulair
Michiel (l) en Willem (r) tijdens de sorteeranalyse bij ACV.

Welke waarde heeft grof restafval?

We wilden een sorteeranalyse uitvoeren met een iets andere bril op: welke potentie voor hergebruik zit er nog in het grof huishoudelijk restafval van de milieustraat? Daarbij sorteren we grof restafval niet alleen in de bestaande milieustraatfracties, maar kijken we ook naar herbruikbare goederen en aanvullende fracties die (in de toekomst) aan de milieustraat kunnen worden toegevoegd. Ook wilden we in de andere containers kijken en aan de hand van de R-ladder zien wat nog waarde heeft. Zoals bijvoorbeeld de container met harde kunststoffen. Deze vraag hebben we binnen ons netwerk uitgezet. Bij ACV hebben we de kans gekregen om een dergelijke analyse te doen.

Op een ochtend hebben we onze handschoenen aangetrokken en zijn met behulp van rolcontainers en een weegschaal aan de slag gegaan. ACV had al een grofvuilcontainer voor ons klaargezet die de vorige dag is gevuld door de bezoekers van de milieustraat. Het enige verschil met normaal is dat de inhoud niet is aangedrukt. Anders kan je er niks meer mee.

Blijft verrassend weinig grof restafval over

Op het eerste gezicht lijkt de inhoud van de grofvuilcontainer van weinig waarde. Medewerkers kijken ons met verbaasde blikken aan als we ons plan vertellen. Maar als we eenmaal bezig zijn en de spullen indelen in herbruikbare goederen, milieustraatfracties en andere grondstofstromen blijft er verrassend weinig grof huishoudelijk restafval over. Sterker nog, tijdens het sorteren stuiten we op onverwachte vondsten. Een gesloten tas bleek bij nadere inspectie vol met miniatuurspeelgoed. Een medewerker van Restore vertelde ons dat dit speelgoed in de kringloopwinkel erg gewild is en al gauw een paar tientjes oplevert. Nu ligt het bij het grof restafval en wordt het verbrand. Dat kost alleen maar geld.

Sorteeranalyse grof huishoudelijk afval sorteren analyse ACV Willem van Leeuwen Michiel van Wickeren Modulo Milieustraten Care4Circulair
Een gesloten tas zat vol met miniatuurspeelgoed

Eén demontage-handeling levert grondstoffen op

Eén van de doelen van de dag was te zien over welke spullen we het hebben als we praten over grof huishoudelijk restafval. Een beeld zegt namelijk meer dan woorden. Ook stelden we ons de vraag wat de reden is dat al die spullen bij het grof restafval zijn beland. Tijdens deze dag hebben we verschillende oorzaken gezien. Sommige fracties zijn verkeerd aangeboden, zoals de tas met miniatuurspeelgoed. Deze hoort bij het kringloopacceptatiepunt. Andere spullen belandden bij het grof restafval omdat omdat de verwerker ze niet accepteert.

Een opvallend voorbeeld hiervan zijn koffers van harde kunststof. Op het eerste gezicht kunnen deze gescheiden worden ingezameld en verwerkt. Maar de kringloopwinkel krijgt meer koffers binnen dan ze kunnen verkopen en de verwerker van harde kunststoffen accepteert ze niet. De koffers bevatten namelijk kleine sluitingen van metaal. Daarmee is het een samengesteld product en moet het ingeleverd worden bij het grof huishoudelijk restafval. 

Tijdens de sorteeranalyse hebben we veel producten gezien waarvan wij ons afvroegen hoe deze spullen hoogwaardiger te verwerken zijn. In het geval van de koffers is slechts een handeling nodig om de sluiting van de koffer te demonteren. Dan kan de sluiting bij het metaal en de rest bij de harde kunststoffen. Eén demontage-handeling levert daardoor grondstoffen op en voorkomt dat de koffers in de stroom restafval terecht komen.

Inzicht in circulaire potentie fracties

Het uitvoeren van een sorteeranalyse heeft ons een indruk gegeven van de circulaire potentie die er nog in het grof afval zit. Door deze inzichten is de sorteeranalyse voor beide partijen als erg waardevol ervaren. De bevindingen uit deze ene steekproef hebben voor ACV al goede aandachtspunten opgeleverd. Hierop kunnen ze inrichting, beheer en strategie aanpassen. Daarnaast hebben wij niet alleen een beeld gekregen bij de gesorteerde stromen: grof restafval en harde kunststoffen. Het heeft ons ook laten zien dat de uitgangspunten die we in de onze businesscase-model voor circulaire ambachtscentra hanteren niet ver afwijken van de werkelijkheid.

Wilt u ook een keer op een andere manier naar het aangeboden afval op de milieustraat (laten) kijken? Wil je inzicht krijgen in de circulaire potentie van uw milieustraat? Mail dan naar Willem Van Leeuwen want dit smaakt naar meer!

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Meer weten?

Lees dan ook:
Wat zijn de grootste uitdagingen voor de haalbaarheid van een circulair ambachtscentrum?
Ontwerpen in 3D helpt gemeenten juiste keuzes te maken
Terugblik webinar: ‘drie haltes naar milieustraat van de toekomst’

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelModulo bouwt modulaire milieustraat in Teltow (DE)
Volgend artikelTerugblik kennissessies Modulo: innamestraat, gedragsverandering en betalen op milieustraat