Hoe ziet de milieustraat van de toekomst er uit? Deelnemers aan het gelijknamige webinar hadden daar wel zo hun ideeën over. Tijdens het interactieve deel van de online bijeenkomst konden ze daar over meepraten. Modulo organiseerde het webinar naar aanleiding van het rapport ‘Milieustraat van de Toekomst’, opgesteld in opdracht van het kernteam Circulaire Ambachtscentra en Rijkswaterstaat. Centraal tijdens het webinar stonden de drie haltes die leiden tot de milieustraat van de toekomst, vertaald naar de uitgewerkte 3D-schetsen. ‘Het delen van vakinhoudelijke kennis en interactie met de deelnemers werd enthousiast ontvangen’, zegt adviseur circulaire economie Michiel van Wickeren die het webinar samen met zijn collega Willem van Leeuwen presenteerde. ‘Redenen genoeg waarom we het webinar nog een keer organiseren.’

Modulo organiseert tijdens de Week van de Circulaire Economie op 7 februari om 14.00 uur opnieuw een webinar over de milieustraat van de toekomst. Meer weten? Lees dan deze blogpost. Daar kunt u zich ook aanmelden. Deelname is gratis.

Interactief webinar milieustraat van de toekomst Michiel van Wickeren Willem van Leeuwen Modulo Milieustraten afvalstoffencentrum grondstoffencentrum circulair ambachtscentrum
Adviseurs circulaire economie, Michiel van Wickeren (l) en Willem van Leeuwen (r), tijdens het interactieve webinar over de milieustraat van de toekomst.

Doelen milieustraat van de toekomst

Een betere afvalscheiding door een goede inrichting en routing. De deelnemers aan het eerste webinar noemden dat tijdens het interactieve deel als belangrijkste doel voor de milieustraat van de toekomst. Vermindering van het aanbod aan afval door onderwijs en gedragsverandering vonden ze daarna een ander belangrijk doel, werd duidelijk. Ook dachten ze mee over het inzamelen van aanvullende afvalstromen. Daarvoor werd een keur aan voorbeelden gegeven, waaronder PET, PVC, beeldschermen, fietsen, bedbodems, mobieltjes, meubels en herbruikbaar hout. De aanwezigheid van een afzetmarkt voor de grondstof bepaalt of dit zinvol is, merkte een van de deelnemers op. Ook de uitdagingen van een milieustraat werden genoemd. De belangrijkste bleken kosten, ruimte en draagvlak, zowel van de politiek, betrokken stakeholders als inwoners. Het gros van de deelnemers gaf tijdens de interactieve sessie aan dat de milieustraat van de toekomst onder voorwaarden tot hogere exploitatiekosten mag leiden. Bijdragen aan duurzaamheid en de circulaire economie werden daarbij als voorbeelden genoemd.

Ambities vertaald naar routekaart met drie haltes

‘Het onderzoek leidt niet tot één ontwerp voor de milieustraat van de toekomst, zei Michiel van Wickeren tijdens het eerste webinar. ‘Zo’n blauwdruk is er ook niet. Daarvoor zijn er te veel verschillen tussen de lokale situatie, ambities, beschikbare ruimte, en gemeentelijke kenmerken en beleid. We hebben die diversiteit vertaald naar een routekaart voor de milieustraat van de toekomst met drie haltes: een afvalstoffencentrum, zoals de huidige milieustraat, een grondstoffencentrum om met sorteren en demontage nog meer uit de fracties te halen en een circulair ambachtscentrum met ook een rol voor educatie, beleving en meervoudig hergebruik. Daar kunnen gemeenten en afvalinzamelaars direct concreet mee aan de slag,’ zei hij na afloop. ‘We vinden zo’n praktische insteek belangrijk. De milieustraat kan een spilfunctie hebben in de transitie naar een circulaire economie, maar er is nog veel te doen. Daarom moeten we nu stappen zetten.’

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Meer weten?

Download dan hier het rapport ‘Milieustraat van de Toekomst’
Of lees: 5 vragen over het rapport ‘Milieustraat van de Toekomst’

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten of neem vrijblijvend contact met ons op, telefoon: (035) 5885454.

Vorig artikelMaak kennis met Willem van Leeuwen, adviseur circulaire milieustraten bij Modulo
Volgend artikelEcopark Groot-Ammers van Waardlanden officieel geopend