Bestaande milieustraten zijn veelal ingericht op het recyclen van afgedankte spullen. In een circulaire economie worden producten zo lang en zo vaak mogelijk opnieuw gebruikt. Daarom vinden er steeds meer activiteiten rond de milieustraat plaats zoals sorteren, demonteren en repareren. Dat heeft zeker gevolgen voor diverse onderdelen van de milieustraat. Modulo Milieustraten vertelt er graag meer over in een reeks blogposts. Dit is de vijfde in de serie en gaat over de overkapping op de milieustraat, met aan het woord Ruben Merkx, architect bij Modulo.

>> Hoofdfoto: Het Grondstoffen Inzamelstation Lansingerland (GIS) met een overkapping over het bordes én de containers. Bij de innamestraat voor herbruikbare goederen komt een tweede kleinere overkapping/luifel. Beeld van Urban Climate Architects.

Van ‘stort’ naar inzamelpunt van waardevolle stoffen

Een overkapping op de milieustraat zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers droog kunnen staan tijdens een regenbui. Maar bij regen blijven niet alleen medewerkers en bezoekers droog, vertelt Ruben: “Ook de afval- en grondstofstromen blijven door een overkapping schoon en droog. In de transitie naar een circulaire economie willen we de boodschap uitdragen dat afval nog waarde heeft. Een overkapping beschermt de waardevolle spullen en geeft de milieustraat een hoogwaardige uitstraling. De ingezamelde grondstoffen zijn hierdoor van betere kwaliteit, wat maakt dat ze niet worden afgekeurd door de verwerker. Het Grondstoffen Inzamelstation in Bergschenhoek wat in aanbouw is, is een mooi voorbeeld waar zowel het bordes als de innamestraat overdekt worden (zie hoofdfoto, red.). Het is elke keer weer de vraag welke specifieke fracties men droog wil houden. Een dak hoeft niet over het gehele bordes. Natuurlijk is het ook mogelijk om sommige fracties onder het Modulo-bordes op te vangen door gebruik te maken van inwerpzuilen bovenop het bordes. Ook kun je afgegeven spullen onder het bordes op slaan. Dan zijn ze ook beschermd tegen het weer.”

Een overkapping als klimaatadaptieve oplossing

Een overkapping draagt ook bij aan andere duurzame doelstellingen, vertelt Ruben: “Door klimaatverandering zien we meer weersextremen, waaronder hogere temperaturen en stortbuien. In een omgeving met veel asfalt, beton en gebouwen bestaat er daardoor een groot risico op hittestress en wateroverlast. Een overkapping houdt direct zonlicht tegen en kan het regenwater opvangen voor later gebruik. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Almere. Daar wordt al sinds 2017 het hemelwater via het dak verzameld en in watertanks onder het bordes opgeslagen. Dit water kan hergebruikt worden in de bedrijfsprocessen van de milieustraat, denk aan het doorspoelen van toiletten, schoonmaken van het materieel of om de planten mee water te geven.”

Het dak over het Upcycle centrum in Almere vangt water op. Dit water wordt opgeslagen in tanks onder het bordes Upcycle centrum Almere.

Van hittestress naar zonne-energie

Ruben vervolgt: “In Papendrecht beschermt het dak medewerkers ook tegen hitte en direct zonlicht. Bij zonnig weer kunnen de medewerkers in de schaduw bezoekers begeleiden bij het inleveren van hun afval- en grondstoffen. Door zonnepanelen op het dak te plaatsen wordt de zon juist benut. De zonnepanelen wekken de benodigde energie op voor het gebruik van de milieustraat, denk aan koeling/verwarming, verlichting en elektronische apparaten. De zijkant van het dak is open, waardoor er onder de overkapping geen onnodige extra verlichting nodig is en het energieverbruik lager is. Bovendien kan de ruimte hierdoor ventileren.”

De overkapping op het Afvalbrengstation in Papendrecht biedt schaduw en is bedekt met zonnepanelen.

Kortom, een overkapping voegt waarde toe aan de milieustraat en de grondstofinzameling. Een overkapping beschermt de waardevolle spullen, zorgt voor een hoogwaardige uitstraling en draagt bij aan een klimaatadaptieve inrichting. “Hoe de overkapping eruit komt te zien hangt af van de wensen die er zijn”, voegt Ruben toe. “Qua materiaalgebruik en afwerking is er veel mogelijk: een dak met sedum, houtbouw of staal. Met dichte wand tegen wind en regen, of open. Met verlichting en nestkastjes. Elk project is weer anders.”

Bekijk ook

De milieustraat in ontwikkeling – het “slimme” bordes
De milieustraat in ontwikkeling – het beeldbepalend element
De milieustraat in ontwikkeling – de logistiek
De milieustraat in ontwikkeling – de innamestraat
De milieustraat in ontwikkeling – circulaire aankleding

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten.

Volgend artikelBouw van modernste circulair ambachtscentrum officieel van start