Bestaande milieustraten zijn veelal ingericht op het recyclen van afgedankte spullen. In een circulaire economie worden producten zo lang en vaak mogelijk opnieuw gebruikt. Daarom vinden er steeds meer activiteiten rond de milieustraat plaats zoals sorteren, demonteren en repareren. Wat betekent dat voor het ontwerp en de inrichting van de milieustraat? Modulo Milieustraten vertelt er graag meer over in een reeks blogposts. Dit is de tweede in de serie “de milieustraat in ontwikkeling” en gaat over het beeldbepalend element, met aan het woord Ruben Merkx, architect bij Modulo.

Hoogwaardige uitstraling

Ruben vertelt: “De milieustraat wordt in de volksmond nog vaak “de stort” genoemd, maar de milieustraten en circulaire ambachtscentra die we tegenwoordig bij Modulo ontwerpen en realiseren zijn veel meer dan dat. Er wordt niet alleen ruimte gecreëerd voor de afvalcontainers en een groenbunker, maar ook voor bijvoorbeeld werkplaatsen, een educatieruimte of een sorteerhal voor kringloopgoederen. De milieustraat is dan een centrum waarin spullen en materialen een nieuw leven krijgen. Daar hoort een hoogwaardige uitstraling bij met een, zoals wij dat bij Modulo noemen, beeldbepalend element. Het beeldbepalend element is een inspirerend gebouw dat naar de straatzijde is gericht. Door de ramen in de gevel krijgen voorbijgangers en bezoekers een inkijkje in de cyclus van afval, grondstoffen en hergebruik. Maar ook de gevel zelf kleden we aan met tweedehands materialen.”

Multifunctioneel gebouw

“Het gebouw dat naar de straatzijde is gericht kan variëren van een kleine gevel direct tegen het milieustraatbordes aan, een volwaardig kopgebouw, tot een volledige (sorteer)hal (zie afbeeldingen, red.). Omdat het beeldbepalend element naar de straatzijde is gericht, kan het ook geopend zijn wanneer de milieustraat gesloten is, bijvoorbeeld in de avond. Op elk gewenst moment kunnen er workshops plaatsvinden, spullen worden geupcycled of een bezoek worden gebracht aan het Repair Café. Met zulke activiteiten wordt de milieustraat een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Maar het is natuurlijk ook mogelijk de beheerdersruimte in dit gebouw te integreren. Vanaf de eerste verdieping hebben medewerkers namelijk goed overzicht over het hele bordes, het terrein en de ontsluitingswegen.”

Circulair ontworpen en gebouwd

“Dit multifunctionele gebouw kan zelf ook worden opgebouwd uit biobased materialen of secundaire bouwmaterialen. Op die manier maak je voor de bezoekers ook goed zichtbaar hoe je op een duurzame manier met grondstoffen kunt omgaan. Bij het Upcycle centrum Almere is bijvoorbeeld resthout gebruikt voor de gevel (zie eerste afbeelding in de slider, red.). Maar er is nog veel meer mogelijk, ook in de constructie of isolatie bijvoorbeeld. Voor ons is het vanzelfsprekend dat bij het ontwerp en de bouw van een circulair ambachtscentrum ook circulaire principes worden toegepast. Het beeldbepalend element krijgt daarbij extra de aandacht en kan daarom als duurzaam visitekaartje dienen voor de gemeente.

Andere blogposts in de serie:

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten.

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelTweede milieustraat met Modulo-systeem Grafschaft Bad Bentheim operationeel
Volgend artikelVacature bouwkundig – civieltechnisch tekenaar / projectengineer