Modulo is specialist in het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten en depots voor klein chemisch afval of gevaarlijke afvalstoffen (KCA/KGA). Deze depots zijn gehouden aan strenge wetgeving volgens de PGS 15. De afgelopen jaren zijn er tientallen KCA’s-depots gerealiseerd, zowel voor gemeenten, afvalinzamelaars als bedrijven. Kenmerkend is de modulaire bouw met betonnen U-elementen. Door standaardisatie biedt dit maximale flexibiliteit en een gunstige prijsstelling.

>> Foto: het depot voor klein chemisch afval in Oirschot (Kempengemeenten) is een voorbeeld van model 2, een KCA-depot met een lichtstraat en een afmeting van 6 bij 10 meter.

Brandwerende compartimenten met veel ruimte voor sorteren en opslag

Modulo biedt vier standaard modellen KCA-depots. Ze bestaan meestal uit twee brandwerende compartimenten voor de opslag van brandgevaarlijke stoffen, logen, anorganische zuren, giftige stoffen en gevaarlijk afval dat niet in de categorie gevaarlijke stoffen valt. De overige ruimten kunnen, afhankelijk van de specifieke situatie, voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Voorbeelden zijn een ontvangstruimte met een sorteertafel op een roostervloer met lekbak en een ruime sorteerruimte naar de opslagcompartimenten met een vloeistofdichte vloer. Een mogelijkheid is ook een opslagruimte met roostervloer en lekbakken zonder branddeur. Alle ruimtes zijn gelijkvloers en goed bereikbaar waardoor de aan- en afvoer van gevaarlijk afval veilig en makkelijk kan plaatsvinden. Bij een Modulo KCA-depot kunnen brandwerende schuifdeuren worden toegepast. Hierdoor ontstaat veel meer ruimte binnen in het depot. 

Modulo biedt verder aanvullende opties, zoals een nood- en oogdouche met tracing, een plat dak op de compartimenten met sedumbeplanting voor de watervoorziening en biodiversiteit, zonnepanelen waardoor het KCA-depot energieneutraal is. Ook is het mogelijk om een service- en inspectiecontract af te sluiten

Model 1: KCA-depot met lichtstraat, afmeting 7x8mtr

KCA depot voor klein chemisch afval in Emmeloord Modulo Milieustraten Care4Circulair
  • Twee brandwerende opslagcompartimenten van 3x4mtr conform PGS15 
  • Sorteerruimte van 8x4mtr met stalen gaashekwerk met lichtstraat 

Model 2: KCA-depot met lichtstraat, afmeting 6x10mtr

Depot klein chemisch afval KCA Oirschot Modulo Milieustraten
  • Twee brandwerende opslagcompartimenten van 3x6mtr conform PGS15, ook mogelijk met 3 of 4 opslagcompartimenten van 3x3mtr 
  • Sorteerruimte van 4x6mtr met lichtstraat en twee overheaddeuren 

Model 3: groot KCA-depot met lichtstraat, afmeting 10x10mtr

Depot voor klein chemisch afval KCA Huizen GAD Modulo Milieustraten Care4Circulair
  • Twee brandwerende opslagcompartimenten van 3×6 mtr conform PGS15 
  • Opslagcompartiment van 3×4 mtr 
  • Ontvangstruimte van 3x4mtr met sorteertafel 
  • Sorteerruimte van 4x10mtr met lichtstraat en twee overheaddeuren 

Model 4: losse KCA-units

Depot-voor-klein-chemisch-afval-KCA-Rijk-Zwaan-Modulo-Milieustraten-Care4Circulair

Eén of meerdere units voor de (tijdelijke) opslag van klein chemisch afval met een zelfsluitende branddeur conform PGS15. De compartimenten hebben een opslagcapaciteit van zo’n 9 m2/stuk.

Meer weten over KCA-depots die Modulo al heeft gerealiseerd? Kijk op de website

Standaardisatie, concurrerende prijsstelling en inruilgarantie

Standaardisatie, concurrerende prijsstelling en inruilgarantieModulo bouwt de circulaire depots voor klein chemisch afval van betonnen U-elementen van ecogranulaat. Door standaardisatie kan Modulo de KCA-depots tegen concurrerende prijzen aanbieden. Moet in de toekomst een KCA worden verplaatst, uitgebreid of geïntegreerd in het bordes van een milieustraat, dan is dat makkelijk te realiseren. . 

Voor nieuwe KCA-depots geldt ook de per 2021 geïntroduceerde inruilgarantie. Als een gemeente, afvalinzamelaar of bedrijf de betonnen U-elementen wil inruilen tegen een ander formaat U-element kunnen ze gebruikmaken van de inruilgarantie. De ingeruilde U-elementen komen in de Re-use elementenpool voor hergebruik. Daarmee leidt de inruilgarantie tot besparing van primaire grondstoffen, vermindering van de CO2-uitstoot en levert het bovendien financiële voordelen op.

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Meer weten?

Lees dan:
Drie redenen om te kiezen voor een circulair KCA-depot van Modulo Milieustraten
KCA-depot van ecogranulaat tegelijkertijd duurzaam en circulair
Modulo Milieustraten start met inruilgarantie en Re-use elementenpool

Kijk voor meer informatie over de KCA-depots op website van Modulo Milieustraten. U kunt ook contact opnemen, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitter of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.


Vorig artikelNieuw depot voor klein chemisch afval Rosmalen: betere service en lagere kosten
Volgend artikelTerugkijken: webinar ‘milieustraat van de toekomst’