Modulo is specialist in het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten en depots voor klein chemisch afval. De afgelopen jaren zijn er tientallen KCA’s gerealiseerd, zowel voor gemeenten, afvalinzamelaars als bedrijven. Kenmerkend is de modulaire bouw met betonnen U-elementen. Door standaardisatie biedt dit maximale flexibiliteit en een gunstige prijsstelling.

>> Foto: het depot voor klein chemisch afval van de gemeente Rotteerdam is een voorbeeld van model 2, een KCA-depot met een lichtstraat en een afmeting van 6 bij 10 meter.

Brandwerende compartimenten met ruimte voor sorteren en opslag

Modulo biedt vier standaard modellen KCA-depots. Ze bestaan meestal uit twee brandwerende compartimenten voor de opslag van brandgevaarlijke stoffen, logen, anorganische zuren, giftige stoffen en gevaarlijk afval dat niet in de categorie gevaarlijke stoffen valt. De overige ruimten kunnen, afhankelijk van de specifieke situatie, voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Voorbeelden zijn een ontvangstruimte met een sorteertafel op een roostervloer met lekbak en een ruime sorteerruimte naar de opslagcompartimenten met een vloeistofdichte vloer. Een mogelijkheid is ook een opslagruimte met roostervloer en lekbakken zonder branddeur. Alle ruimtes zijn gelijkvloers en goed bereikbaar waardoor de aan- en afvoer van gevaarlijk afval veilig en efficiënt kan plaatsvinden. Modulo biedt verder aanvullende opties, zoals een nood- en oogdouche met tracing, een plat dak op de compartimenten met sedumbeplanting voor de watervoorziening en biodiversiteit, zonnepanelen waardoor het KCA energieneutraal is of een jaarlijks service- en inspectiecontract.

Model 1: KCA-depot met lichtstraat, afmeting 7x8mtr

Depot voor klein chemisch afval KCA ZRD Modulo Milieustraten circulair bouwen
  • Twee brandwerende opslagcompartimenten van 3x4mtr conform PGS15 
  • Sorteerruimte van 8x4mtr met stalen gaashekwerk met lichtstraat 

Model 2: KCA-depot met lichtstraat, afmeting 6x10mtr

Depot voor klein chemisch afval KCA Rotterdam Modulo Milieustraten circulair bouwen
  • Twee brandwerende opslagcompartimenten van 3x6mtr conform PGS15, ook mogelijk met 3 of 4 opslagcompartimenten van 3x3mtr 
  • Sorteerruimte van 4x6mtr met lichtstraat en twee overheaddeuren 

Model 3: groot KCA-depot met lichtstraat, afmeting 10x10mtr

Depot voor klein chemisch afval KCA GAD Huizen Modulo Milieustraten circulair bouwen
  • Twee brandwerende opslagcompartimenten van 3×6 mtr conform PGS15 
  • Opslagcompartiment van 3×4 mtr 
  • Ontvangstruimte van 3x4mtr met sorteertafel 
  • Sorteerruimte van 4x10mtr met lichtstraat en twee overheaddeuren 

Model 4: losse KCA-units

Losse unit klein chemisch afval KCA Modulo Milieustraten circulair bouwen

Eén of meerdere units voor de (tijdelijke) opslag van klein chemisch afval met een zelfsluitende branddeur conform PGS15. De compartimenten hebben een opslagcapaciteit van zo’n 9 m2/stuk.

Standaardisatie, concurrerende prijsstelling en inruilgarantie

Modulo bouwt de circulaire depots voor klein chemisch afval van betonnen U-elementen van ecogranulaat. Door standaardisatie kan Modulo de KCA-depots tegen concurrerende prijzen aanbieden. Moet in de toekomst een KCA worden aangepast, uitgebreid of geïntegreerd in het bordes van een milieustraat, dan is dat door die standaardisatie makkelijk te realiseren. 

Voor de KCA-depots geldt ook de per 2021 geïntroduceerde inruilgarantie. Als een gemeente, afvalinzamelaar of bedrijf de betonnen U-elementen wil inruilen tegen een ander formaat U-element kunnen ze gebruikmaken van de inruilgarantie. De ingeruilde U-elementen komen in de Re-Use-elementenpool voor hergebruik. Daarmee leidt de inruilgarantie tot besparing van primaire grondstoffen, vermindering van de CO2-uitstoot en levert het bovendien financiële voordelen op.

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in modulair en circulair bouwen van milieustraten en KCA-depots van standaard betonnen U-elementen van ecogranulaat van gesloopte asfaltwegen. Door de flexibele bouwwijze worden gebruiksvriendelijke duurzame KCA’s en milieustraten gebouwd die na verloop van tijd weer kunnen worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. De U-elementen hebben een levensduur van minimaal 50 jaar. Daardoor kunnen ze makkelijk meerdere malen opnieuw worden gebruikt zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit.

Meer weten over KCA-depots?

Mail dan met collega Sander Ott

Meer weten?

Lees dan ook:
Drie redenen om te kiezen voor een circulair KCA-depot van Modulo Milieustraten
KCA-depot van ecogranulaat tegelijkertijd duurzaam en circulair
Modulo Milieustraten start met inruilgarantie en Re-use elementenpool

Of kijk dan in de rubriek KCA’s. Wilt u meer weten over advies en het realiseren van een circulair KCA-depot? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten. U kunt ook contact opnemen, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitter of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here