Modulo bouwt een nieuwe milieustraat in Delmenhorst (DE). Het verhoogde bordes is inmiddels gereed en ook het dak is bijna af. Naar verwachting wordt de milieustraat in augustus geopend. De stad Delmenhorst is ambititeus, zij streven er naar om voor deze milieustraat het RAL-keurmerk “Rückkonsum” te krijgen. Dit is in Duitsland een circulariteitskeurmerk. In deze blogpost vertelt teamleider milieustraten in Delmenhorst, Volker Czerner daar meer over. Verder komen onder andere aan bod: de inrichting, de grote overkapping, de circulaire activiteiten en de service naar de burgers.

Hoogwaardige inzameling en serviceverlening

Op de nieuwe milieustraat staan hoogwaardige inzameling en serviceverlening centraal. Het Keurmerk Rückkonsum toetst de maatregelen die worden getroffen om producten na gebruik in te nemen, opnieuw ter beschikking te stellen c.q. te hergebruiken. “De toekenning van het keurmerk bestaat uit vele puzzelstukjes,” zegt Volker Czerner, teamleider van de milieustraten in Delmenhorst: “Afvalvermijding en hergebruik spelen hier net zo’n centrale rol als intensieve begeleiding voor burgers.”

Grondoppervlak dubbel benutten voor allerlei activiteiten

Volker Czerner legt uit waarom er in Delmenhorst is gekozen voor bouwen met Modulo: “De modulaire bouwmethode met geprefabriceerde U-vormige betonelementen maakt dubbel grondgebruik mogelijk.” Dit is van groot belang omdat grondoppervlak een schaars goed is. Daarnaast hoeft voor de functies die onder het bordes worden gehuisvest geen extra gebouw te worden gerealiseerd.

Het bordes heeft een oppervlakte van 1.080 m2.  De extra ruimte die daaronder beschikbaar is zal volledig worden gebruikt in de geest van het Rückkonsum-keurmerk, vervolgt Volker Czerner: “We willen burgers in de toekomst een breder scala aan diensten kunnen aanbieden. Educatie en advisering bijvoorbeeld op het gebied van afvalvermijding, zullen hier centraal staan, maar ook het aanbod van gerecyclede goederen en grondstoffen zal worden uitgebreid. Naast compost, dat nu al bij ons kan worden gekocht, willen we bijvoorbeeld ook andere producten aanbieden die kunnen worden verkregen uit eerder aangeleverd tuin- en organisch afval.”

Zoals bij veel andere Modulo milieustraten zal de onderzijde van het bordes daarnaast worden gebruikt voor “klassieke” doeleinden, waaronder een chemisch afvaldepot, een serverruimte en de veilige opslag van hoogwaardige en waardevolle grondstoffen zoals koper.

Keuze voor grote overkapping

Delmenhorst heeft gekozen voor een verhoogd modulair bordes dat volledig overdekt wordt. Met het dak zijn de werkomstandigheden prettig, omdat het zowel medewerkers als bezoekers beschermt tegen hitte en regen. Bijzonder is dat het dak tot over de containers reikt en daarmee ook de grondstoffen droog houdt. Door de zonnepanelen op het dak is de locatie bovendien energieneutraal.

Vanaf het bordes zijn de containers voor de verschillende afval- en grondstofstromen goed toegankelijk. De medewerkers van de milieustraat hebben vanaf het bordes goed overzicht, zowel op de milieustraat zelf, als op het hele terrein. Veiligheid is ook een belangrijk issue. Het bedrijfs- en bezoekersverkeer zijn gescheiden van elkaar.  Vrachtwagens en auto’s hoeven elkaar dus niet te kruisen. Overall betekent deze milieustraat een mooie stap vooruit voor de burgers en medewerkers van Delmenhorst.

Onderstaand een impressie van de bouw:

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelModulo biedt vier standaard modellen voor KCA-depots / lithiumdepots
Volgend artikelLosmaakbaarheidsscore van 90% voor Modulo-milieustraat