De gemeente Lansingerland start in 2025 met de bouw van een nieuw Grondstoffen Inzamelstation (GIS) in Bergschenhoek. Dit moderne inzamelstation vervangt het huidige afvalbrengstation. De officiële aftrap van het project is gegeven door wethouder Michiel Muis. Hij heeft het contract getekend, waardoor de bouw in januari 2025 kan starten. Tijdens dit officiële moment hebben Modulo Milieustraten B.V., Middelwatering Bouw B.V. en Van Gelder B.V. de opdracht gekregen voor de realisatie van deze duurzame en moderne brengvoorziening.

Bijzonderheden

Het GIS wordt een unieke locatie. Op een grondstuk van ongeveer 8.000 m2 komt een milieustraat voor het gescheiden inzamelen van 30 soorten afval- en grondstoffen, een innamestraat voor herbruikbare goederen en een reparatie-/ demontageruimte. Via het modulair gebouwde, verhoogde bordes kunnen bezoekers gemakkelijk bij de containers om hun spullen te deponeren. Een overkapping biedt bescherming tegen regen en hitte. Het dak dient ook om hemelwater op te vangen voor de wateropslag onder het bordes en energie op te wekken middels zonnepanelen. Op de begane grond, onder het bordes, zijn diverse functies voorzien. Hier wordt het hemelwater opgeslagen voor het schoonspuiten van het bordes en het spoelen van de toiletten. Ook is er ruimte voor energieopslag in accu’s. Andere toepassingen zijn: een multifunctionele ruimte, opslag voor de innamestraat, een demontage-/ reparatieruimte, een Klein Chemisch Afval-depot en fietsenstalling.

Aan de voorzijde van het terrein zitten diverse functies in een hoogwaardig kopgebouw dat is verbonden met het bordes (zie slider red.). Dit beeldbepalende element is afgewerkt met gebruikte stoeptegels. Het kopgebouw zal worden gebruikt als beheerdersruimte met goed overzicht over het bordes, kantoor, kantine en als kleedruimte voor medewerkers.

Gemeente Lansingerland over het GIS:
“Het GIS is ontworpen om de inwoners van Lansingerland beter te ondersteunen bij het verantwoord inzamelen en scheiden van afval. Het biedt een toekomstbestendige oplossing die efficiënter en gebruiksvriendelijker is. Daarnaast biedt het GIS een verbeterde infrastructuur en extra functionaliteiten, waardoor een bezoek aan het inzamelstation soepel verloopt.”

Foto’s in de slider zijn van: Gemeente Lansingerland, Urban Climate Architects (UCA) en Modulo Milieustraten.

In voortraject keuze gemaakt voor Modulo

Modulo is sinds 2021 betrokken bij dit project. Projectmanager Doke van Niekerk vertelt: “Omdat het afvalbrengstation van Lansingerland niet meer voldeed aan de eisen heeft de gemeente in 2021 een uitvraag gedaan. Op basis van een functioneel programma van eisen (fPvE) leverde Modulo een schetsontwerp, ontwerptoelichting en raming aan. We hebben de wensen en eisen op het grondstuk geprojecteerd en omgezet naar 3D-beelden. Ook hebben we een duurzaamheidskaart gemaakt, waarin we hebben laten zien hoe de ambities van de gemeente een plek kunnen krijgen op de nieuwe milieustraat.

Doke vervolgt: “Het schetsontwerp van Modulo is door de gemeente Lansingerland gekozen als voorkeursontwerp. De gemeente heeft ons daarom de opdracht gegeven om een voorlopig ontwerp uit te werken. Samen met UCA architecten en mijn collega en architect Ruben Merkx heeft dit geleid tot het huidige ontwerp (zie slider, red.). Na de Definitieve fase zijn we gestart met het bouwteam. Door te kiezen voor een bouwteam was het mogelijk om te kijken naar de raakvlakken van iedere discipline en hiermee rekening te houden tijdens de uitvoering. Uitdagingen kunnen in een vroeg stadium worden besproken en worden opgelost. Doordat de gemeente ook onderdeel is van het bouwteam kunnen er snel en overwogen keuzes worden gemaakt wat leidt tot een vlotte en efficiënte samenwerking. Dit project kent veel innovaties en we kijken er dan ook naar uit om dit volgend jaar te mogen realiseren.”

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten.

Vorig artikelMilieustraat Son en Breugel feestelijk heropend