Bestaande milieustraten zijn veelal ingericht op het recyclen van afgedankte spullen. In een circulaire economie worden producten zo lang en zo vaak mogelijk opnieuw gebruikt. Daarom vinden er steeds meer activiteiten rond de milieustraat plaats zoals sorteren, demonteren en repareren. Dat heeft zeker gevolgen voor diverse onderdelen van de milieustraat. Modulo Milieustraten vertelt er graag meer over in een reeks blogposts. Dit is de vijfde in de serie en gaat over de aankleding van de milieustraat, met aan het woord Ruben Merkx, architect bij Modulo.
De milieustraat als centrum van hergebruik
De milieustraat heeft een centrale rol in de circulaire economie. Het is een conversiepunt, waar oude spullen weer een nieuw leven krijgen. Bezoekers van dit circulaire centrum komen niet alleen maar spullen brengen. Het kan ook een plek zijn om hergebruikte of opgeknapte spullen te halen of om de circulaire economie te beleven, daar hoort een passende uitstraling bij. Ruben Merkx vertelt: “Dit zien we bijvoorbeeld in het Upcycle Centrum in Almere. Hier is een educatieruimte ingericht met alleen maar secundaire materialen. Bezoekers zien hier dat afval nog waarde heeft en kunnen beleven wat circulair écht betekent.”
De milieustraat als aantrekkelijke plek om te verblijven
Ruben vervolgt: “We zien in de opdrachten die we uitvoeren dat er steeds meer activiteiten op en rond de milieustraat plaatsvinden: kringloopinname en – verkoop, reparatie, demontage en educatie bijvoorbeeld. Dit betekent ook dat er verschillende soorten bezoekers op het terrein zijn. De bezoeker die snel van zijn spullen af wil, maar ook bezoekers die doorgaans wat langer op de locatie verblijven. Voor die bezoekers moet het ook een aantrekkelijke plek zijn om te verblijven, een plek waar mensen kunnen leren over de cyclus van afval en hergebruik. Dit werkt ook door in de aankleding: Een milieustraat hoeft niet alleen uit beton, asfalt en containers te bestaan, maar kan een hoogwaardige uitstraling hebben met voorbeelden van hergebruik.”
De milieustraat als visitekaartje van de gemeente
Ruben: “Wat mij betreft is de aankleding van de milieustraat met circulaire materialen en producten geen bijzaak, maar mag dit een prominente rol spelen. De milieustraat of het circulair ambachtscentrum is dé plek waar de burger in contact komt met de gemeente en waar de gemeente de burgers middels het goede voorbeeld zo optimaal kan laten zien, wat er mogelijk is op dat gebied. Juist door allerlei circulaire voorbeelden te geven, toon je dat het ook anders kan. Namelijk niet meer kopen, consumeren en weggooien, maar aanschaffen van tweedehands materialen, deze upcyclen en opnieuw toepassen. Elk tweedehands materiaal vertelt een verhaal over het eerdere leven, dat vind ik een mooie meerwaarde.”
Voorbeelden van circulaire aankleding
“De milieustraten die Modulo realiseert zijn al lang niet meer alleen een betonnen bordes met containers eraan,” laat Ruben weten. “Doordat de betonelementen constructief zijn, hoeft de gevel niet dragend te zijn. Het is daarom mogelijk om grote ramen en deuren toe te passen die zorgen voor veel licht. Bovendien is elke gewenste gevelafwerking mogelijk, zoals tweedehandse materialen, hout of bijvoorbeeld een groene gevel.” Voorbeelden hiervan staan bijvoorbeeld in Almere en Groot-Ammers. Ruben: “Containers staan daar aan één kant van het bordes. De andere zijde van het bordes is mooi afgewerkt. In Groot-Ammers staat ‘Ecopark’ groot op de karakteristieke gevel en bezoekers kunnen door de grote ramen in de werkplaats kijken, waar ingeleverde spullen worden verwerkt. In Almere is gebruikt hout toegepast als gevelbekleding. Een circulaire aankleding versterkt de boodschap dat afval eigenlijk geen afval is, maar grondstof voor iets nieuws.”
Bekijk ook
De milieustraat in ontwikkeling – het “slimme” bordes
De milieustraat in ontwikkeling – het beeldbepalend element
De milieustraat in ontwikkeling – de logistiek
De milieustraat in ontwikkeling – de innamestraat
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten.