Bestaande milieustraten zijn veelal ingericht op het recyclen van afgedankte spullen. In een circulaire economie worden producten zo lang en zo vaak mogelijk opnieuw gebruikt. Daarom vinden er steeds meer activiteiten rond de milieustraat plaats zoals sorteren, demonteren en repareren. Dat heeft zeker gevolgen voor diverse onderdelen van de milieustraat. Modulo Milieustraten vertelt er graag meer over in een reeks blogposts. Dit is de vierde in de serie en gaat over het innamepunt van kringloopgoederen (of de innamestraat) op de milieustraat, met aan het woord Willem van Leeuwen, adviseur bij Modulo.
Innamestraat wordt belangrijk onderdeel op milieustraat
Willem vertelt: “Steeds meer gemeenten zijn bezig met de ontwikkeling van een circulair ambachtscentrum. De innamestraat is een van de belangrijkste onderdelen van een circulair ambachtscentrum. Bij de innamestraat kunnen bezoekers hun spullen en materialen afgeven die nog een ronde mee kunnen. Omdat de innamestraat aan het begin van de route staat komt hergebruik zo vóór recycling.” Als adviseur en bouwer van circulaire milieustraten en ambachtscentra krijgt Modulo regelmatig vragen over de innamestraat. Willem zegt: “In de meeste ontwerptrajecten die we uitvoeren zit ten minste een variant met een innamepunt of innamestraat op de milieustraat”.
Maximaal rendement
“De innamestraat wordt bij voorkeur bemenst door medewerkers van een lokale kringlooporganisatie, die weten welke spullen nog waarde hebben. Deze spullen worden ingenomen en gaan daarna naar de winkel voor een nieuwe ronde. Ook kan deze innamebalie gekoppeld worden aan een werkplaats voor reparatie of demontage. Zo kan er nog meer waarde uit het ‘afval’ worden gehaald, door ook spullen in te nemen die niet direct herbruikbaar zijn”.
De ontwikkeling in de ontwerpvarianten
Van kringloopcontainer naar een volwaardige innamestraat op de milieustraat. De wijze waarop herbruikbare goederen worden ingezameld is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. Ook in de ontwerpen van Modulo heeft de inname van kringloopgoederen een ontwikkeling doorgemaakt. Willem licht dit aan de hand van drie varianten toe:
Variant 1: Innamepunt, geïntegreerd onder bordes
Inwoners kunnen hun kringloopspullen afgeven bij het innamepunt dat is geïntegreerd onder het bordes. De ingenomen spullen kunnen daar worden opgeslagen en verwerkt. Willem vertelt: “De bordessen van Modulo maken het mogelijk om het grondoppervlak dubbel te gebruiken. Bij een bordes van 2,60 of 3,00 meter hoog kan de beschikbare ruimte onder het bordes gebruikt worden voor allerlei functies, zoals de inname en opslag van kringloopgoederen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Nieuwkoop, Groot-Ammers en Beverwijk”. Op deze manier is de inname van herbruikbare goederen een belangrijk onderdeel van de milieustraat. Het innamepunt bevindt zich midden op de milieustraat en is geen verplichte stop voor bezoekers.
Variant 2: Volwaardige innamestraat, losstaand gebouw
“Bij de milieustraat in Roden van de gemeente Noordenveld is de innamestraat een losstaand gebouw. Omdat het doel van de innamestraat is om zo veel mogelijk herbruikbare goederen uit het huishoudelijk afval af te vangen, is deze vooraan in de route gepositioneerd. De innamestraat is hier de eerste halte voor alle bezoekers. Na de innamestraat kunnen bezoekers hun weg vervolgen voor het afgeven van de afval- en grondstofstromen op de milieustraat.”
Variant 3: Volwaardige innamestraat, geïntegreerd onder bordes
Willem geeft aan: “De innamestraat wordt een steeds belangrijker onderdeel en kan al gauw veel ruimte in beslag nemen op de milieustraat. In onze meest recente ontwerpen, integreren we daarom de volwaardige innamestraat onder het Modulo-bordes. Daar is meer dan voldoende ruimte voor. Anders dan in variant 1 is de locatie zo ingericht dat bezoekers eerst langs de innamestraat moeten rijden. Daar staan medewerkers die beoordelen welke spullen nog van waarde zijn. De aangenomen goederen worden opgeslagen en eventueel verwerkt in de grote ruimten onder het bordes. Ook is er voldoende opstelruimte voor meerdere auto’s achter elkaar. Gemeenten die kiezen voor variant 3 combineren het beste van beide: een groter aandeel van de spullen komt voor hergebruik in aanmerking én er is geen bijgebouw nodig om dit te faciliteren. En dat leidt natuurlijk weer tot een financieel voordeel.”
Meer weten?
Modulo verzorgt jaarlijks meerdere kennissessies. Vorig jaar hebben we hebben een Open Coffee gehouden over de innamestraat met experts vanuit de praktijk. Lees hier de terugblik.
De milieustraat in ontwikkeling – het “slimme” bordes
De milieustraat in ontwikkeling – het beeldbepalend element
De milieustraat in ontwikkeling – de logistiek
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten.