Op 11 november 2024 ondertekende Modulo Milieustraten het contract voor de bouw van de nieuwe milieustraat in Hanau. Aanwezig bij deze gebeurtenis waren gemeenteraadslid Isabelle Hemsley (midden), Markus Henrich (links), directeur van het gemeentebedrijf Hanau Infrastruktur Service (HIS) en Ron van Ommeren (rechts), directeur van Modulo Milieustraten. Met deze nieuwe milieustraat wil de gemeente de service naar haar burgers verbeteren, het afval beter scheiden en toe werken naar een circulaire economie.

>> Hoofdfoto: Stadt Hanau / Moritz Göbel

Verbeterde service en afvalscheiding

Met de nieuwbouw heeft het gemeentebedrijf Hanau Infrastruktur Service (HIS) als doel om de service voor burgers aanzienlijk te verbeteren. Raadslid Isabelle Hemsley en HIS-directeur Markus Henrich leggen enkele van de geplande vernieuwingen uit: “Verlengde opstelstroken en een goed doordachte routing zorgen voor minder files en garanderen een snellere afgifte van grondstoffen.”

Maar niet alleen bezoekers zullen profiteren van de investering in een grotere milieustraat: “Met een uitbreiding van 19 naar 28 stromen die daar in de toekomst worden ingezameld, gescheiden en gerecycled, levert de stad Hanau een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van illegale afvaldumping,” merkt raadslid Hemsley op.

Investeren in de toekomst

Bij het haalbaarheidsonderzoek van de milieustraat werd al rekening gehouden met de toekomst en het circulaire gedachtengoed is op alle fronten doorgevoerd. Dat blijkt uit keuze voor het Modulo-bouwconcept. De modulaire prefab elementen kunnen op de bouwplaats snel en flexibel worden gemonteerd; niets wordt permanent aan de grond vastgemaakt. Dit betekent dat het bordes in de toekomst, indien nodig, gemakkelijk kan worden aangepast of verplaatst. De elementen kunnen dan worden gedemonteerd zonder dat het bordes gesloopt hoeft te worden.

Nog meer voordelen

Dankzij het toepassen van betonnen elementen die aan de onderkant open zijn, heeft het bordes twee verdiepingen. De ruimten onder het bordes (op de begane grond) zijn 3 meter hoog en zullen worden gebruikt voor de opslag van bruin- en witgoed en andere ingenomen materialen en grondstoffen. Ook worden er ruimten voor de medewerkers ingericht zoals de kantine, kleedruimten en sanitaire voorzieningen.  

Niet alleen het gebruik van de onderzijde van het bordes overtuigde de Stad Hanau om voor het Modulo-concept te kiezen. Door het bouwen met de U-elementen is de belasting van het bordes naar de ondergrond gelijkmatig. Hierdoor is het mogelijk om op minder geschikte grond te bouwen, zoals in Hanau, waar de bouwlocatie een voormalige stortplaats is. Op deze manier krijgt dit grondstuk dat voorheen voor geen enkel ander doel werd gebruikt een mooie nieuwe bestemming – opnieuw in de geest van een circulaire economie.

Modulo Milieustraten Hanau ontwerp
Ontwerpschets, het gerealiseerde project kan afwijken.

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten.

Vorig artikelDe milieustraat in ontwikkeling – de innamestraat
Volgend artikelModulo-stortbordes op nieuwe gemeentewerf Vlissingen