Van 7 tot en met 12 februari is weer de Week van de Circulaire Economie, de jaarlijkse campagneweek voor de circulaire economie. Ondernemers, universiteiten, hogescholen, overheden en organisaties zetten hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Ook dit keer doet Modulo Milieustraten weer mee. ‘We vinden dat belangrijk’, zegt Michiel van Wickeren, adviseur circulaire economie. ‘We willen de transitie naar de circulaire economie bevorderen door circulaire milieustraten en circulaire ambachtscentra te ontwerpen en te bouwen. Onze ervaring van de afgelopen 15 jaar heeft inmiddels bewezen dat dit in de praktijk ook heel goed kan. Circulair bouwen wordt het nieuwe normaal, voorspel ik je.’
Vorig jaar organiseerden Madaster en Modulo samen een sessie over het materialenpaspoort voor een circulaire milieustraat. De gemeente Lemmer had daarbij de primeur en kreeg als eerste het Madaster Materialenpaspoort voor de nieuwe milieustraat. Wethouder Groeneveld ontving het certificaat en circulariteitsscore. Dit jaar organiseert Modulo tijdens de Week van de Circulaire Economie op 8, 9 en 11 februari elke dag twee individuele één-op-één sessies van een uur. ‘Het blijft niet bij praten alleen, we gaan concreet met de deelnemers aan de slag’, blikt Michiel vooruit.
Aan de slag met je milieustraat of circulair ambachtscentrum
Een uur lang in de actiemodus, is daarom het credo van Modulo tijdens de Week van de Circulaire Economie. ‘We hebben afgelopen jaar meerdere haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd naar circulaire ambachtscentra, zegt Michiel. ‘Ook tekenden we voor het circulaire ontwerp van vele nieuwe milieustraten van de toekomst. Samen met gemeenten, afvalinzamelaars en reinigingsdiensten gaan de handen uit de mouwen om deze opgedane kennis te vertalen naar oplossingen voor een circulaire milieustraat of circulair ambachtscentrum. Deelnemers kunnen een-op-een sparren met de experts van Modulo. Ze hebben de keuze uit diverse thema’s, zoals ontwerp en inrichting van de circulaire milieustraat van de toekomst. Of de mogelijke activiteiten en de (financiële) haalbaarheid van een circulair ambachtscentrum. Ook kunnen ze zelf een thema voor de sessie aandragen. De insteek is praktisch. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld na dat uur al inzicht hebben in de meest bepalende kosten en opbrengsten bij de exploitatie van een circulair ambachtscentrum. Of mogelijk is er na afloop al een eerste schetsontwerpwaar ze direct verder mee kunnen.’
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat van gesloopte asfaltwegen. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Per 2021 geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.
Meer weten?
Wil je meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.