Eindelijk mag het weer. Nadat we lange tijd door Corona via beeldschermen contact hadden, kunnen we elkaar nu weer live treffen. En het Modulo-team kijkt daar echt naar uit. Daarom nodigen we graag beleidsambtenaren afval en projectleiders uit om een circulaire milieustraat te bezoeken. Ga, op veilige afstand, mee met Modulo on Tour. Modulo heeft in oktober en november drie bezoeken gepland aan de milieustraten in Leusden, Nieuwkoop en Lemmer. Doke van Niekerk, manager advies en realisatie bij Modulo, neemt je mee in het proces van ontwerp tot realisatie van de circulaire milieustraat die we bezoeken. Hij laat zien dat de gebruikte bouwmaterialen écht circulair zijn omdat er wordt gebouwd met modulaire U-elementen van ecogranulaat. Ook bezoeken we de ruimte onder het bordes waar Doke vertelt hoe die extra vierkante meters optimaal worden gebruikt.

>> Foto: Modulo on tour tijdens een eerder bezoek aan de circulaire milieustraat in Leusden. De foto is pre-corona gemaakt.

Lagere voetafdruk dan traditionele bouw

Nederland staat voor een enorme transitie naar een volledig circulaire economie. Circulair bouwen is daarom belangrijk. Hierbij blijven alle materialen en grondstoffen in de keten en kunnen opnieuw worden gebruikt. De doelstellingen zijn ambitieus. Eén daarvan is dat de overheid vanaf 2023 alle opdrachten 100 procent circulair uitvraagt. Alle milieustraten die Modulo realiseert zijn modulair en circulair ontworpen en gebouwd. De ecologische voetafdruk van een Modulo-milieustraat is daarom fors lager dan in de traditionele bouw. Dit wordt bevestigd door de circulariteitsscores die het Madaster Materialenpaspoort heeft berekend. Daaruit blijkt dat de milieustraten in Lemmer, Nieuwkoop en Leusden 90 procent op circulariteit scoren. Ter vergelijking bij een traditioneel gebouwde milieustraat is dit gemiddeld 15 procent. 

Opslagmogelijkheden 

Een Modulo milieustraat is circulair omdat het bordes modulair is gebouwd van standaard U-elementen van ecogranulaat, gemaakt van gesloopte asfaltwegen. Doordat de U-elementen hol zijn, ontstaat er ruimte onder het bordes die voor meerdere toepassingen kan worden gebruikt. Tijdens Modulo on Tour laat Doke zien voor welke invulling de gemeente heeft gekozen en waarom. Zo worden er in Leusden de gemeentevoertuigen gestald. De milieustraat in Lemmer gebruikt die extra vierkante meters onder meer voor de opslag van materiaal van de buitendienst, voor het depot voor klein chemisch afval en voor de winteropslag van buitendienstmateriaal, zoals maaimachines. In Nieuwkoop wordt de ruimte onder het bordes onder meer gebruikt voor het inzamelpunt voor de kringloop, de opslag voor piepschuim, het depot voor klein chemisch afval en de opslag van minicontainers. Tijdens Modulo on Tour kijken we ook naar andere details, zoals de bebording of een digitaal entreesysteem. Een vertegenwoordiger van de gemeente en/of milieustraat is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. 

We hopen dat iedereen na 1,5 uur geïnformeerd en geïnspireerd huiswaarts keert. Uiteraard houden we de coronamaatregelen scherp in de gaten en gaan we op pad met kleine groepjes. 

Aanmelden

Modulo on Tour gaat naar:
Lemmer: vrijdag 15 oktober van 10:00 – 11:30 uur 
Nieuwkoop: dinsdag 2 november van 10:30 – 12:00 uur 
Leusden: donderdag 11 november van 13:30 – 15:00 uur

Voor elke Modulo on Tour is een beperkte capaciteit van zes personen. Aanmelden kan nu al door te mailen naar: Louise Wagner, e-mail: lwagner@modulo-milieustraten.nl

Over Modulo Milieustraten

Modulo is specialist in het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat van gesloopte asfaltwegen. De U-elementen hebben een levensduur van minimaal 50 jaar. Daardoor kunnen ze makkelijk meerdere malen opnieuw worden gebruikt zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit. Per 2021 geeft Modulo een inruilgarantie op de nieuw gebouwde milieustraten.

Meer weten?

Lees dan ook:
Wethouder Vos: ‘Madaster Materialenpaspoort milieustraat past bij duurzame beleid Leusden’
Sjoerd Dijkstra: ‘ontwikkeling circulaire milieustraat Nieuwkoop inspirerend en praktisch proces’
Gerben de Boer, Lemmer: ‘snelle tweede route en extra opslag door verhoogde bordes milieustraat’

Meer weten over het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten? Neem dan contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelTypen milieustraten getoetst aan leidraad ‘Circulair ontwerpen’ van Platform CB ’23
Volgend artikelWethouder Vos: ‘Madaster Materialenpaspoort milieustraat past bij duurzame beleid Leusden’