Een imposant gebouw met veel glas en details waardoor de collectie goed tot z’n recht komt. Licht en ruimte typeren de architectuur van het Militair Museum in Soesterberg. Het museum herbergt topstukken uit de Nederlandse militaire luchtvaart en geeft een inkijkje in de defensiegeschiedenis. Op 5 en 6 juni a.s. vinden op het terrein van het Militair Museum de ReinigingsDemoDagen plaats, de vakbeurs voor de afval- en reinigingssector waar ook Modulo Milieustraten een stand heeft.

>> Foto: het Militair Museum in Soesterberg is ontworpen door Dick van Wageningen van Van Wageningen Architecten (foto: architectuur.nl).

Topstukken uit militaire luchtvaartgeschiedenis

Het Militair Museum laat de betekenis zien van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. Daarbij is er extra aandacht voor de collecties van landmacht en luchtmacht. Het museum in Soesterberg bundelt vier defensiemusea: het Nationaal Militair Museum, het Marinemuseum, het Mariniersmuseum en het Marechausseemuseum. De locatie in Soesterberg is niet zo maar gekozen. Het museum, dat in 2014 de deuren voor het publiek opende, staat op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht. De collectie is ondergebracht in het Arsenaal waar alle topstukken uit de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis te zien zijn in een spectaculaire vlucht. Behalve het Militair Museum is er in Arnhem ook het Museum Bronbeek met een collectie over de koloniale vaderlandse geschiedenis van Nederlands-Indië. Het museum heeft een vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’ en ook wisselende tentoonstellingen.

Nationaal Militair Museum Soesterberg RDD Dagen Modulo Milieustraten Care4Circulair-
In het Arsenaal zijn alle topstukken uit de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis ondergebracht (foto: Militair Museum).

XPlore Zaal

Onderdeel van het Militair Museum is XPlore, een aparte ruimte met veel interactieve activiteiten waar kinderen op ontdekkingstocht kunnen. Hoe bestuur je een F-16, hoe maak je buskruit en hoe is het om in een geschutskoepel te zitten? Al doende vinden ze dat zelf uit. De Xplorezaal is onderdeel van de vaste expositie en speciaal ontworpen voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Er zijn vijf thema’s: de vuur- en slagkracht van wapens, bescherming, communicatie, mobiliteit en verkenning. Elk onderdeel laat op een speelse en leerzame manier de geschiedenis zien. Ook leren de jonge bezoekers over militaire technieken en kunnen ze zelf ervaren hoe die worden toegepast.

XPlore zaal Nationaal Militair Museum Soesterberg RDD Dagen Modulo Milieustraten Care4Circulair jpg
In de Explorezaal kunnen kinderen zelf op ontdekkingstocht, Foto: Nationaal Militair museum.

Architectuur

Het museum is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw met een spectaculair dak van 110 bij 250 meter en glazen buitenwanden van 13 meter hoog. Dat geeft de illusie van een zwevend dak. Architect Dick van Wageningen van Van Wageningen Architecten spreekt van ‘een enorm dak op pootjes’. Dat effect benadrukt voor de bezoeker een gevoel van ruimte en geeft bovendien zicht op alle collectiestukken. Het Arsenaal met alle topstukken, baadt in het daglicht en biedt uitzicht op de omringende natuur en de oude startbaan. Het architectonische ontwerp van het gebouw is strak gedetailleerd en vormt daardoor een neutraal decor waartegen de collectie goed uitkomt.

Buitenkant Nationaal Militair Museum Soesterberg RDD Dagen Modulo Milieustraten Care4Circulair

RDD Dagen

Op 5 en 6 juni a.s. vinden op het terrein van het Militair Museum in Soest De ReinigingsDemoDagen (RDD) plaats. De vakbeurs voor de afval- en reinigingssector is een begrip voor professionals in de afval- en reinigingssector. De RDD is een initiatief van de afdeling Reinigingsvoertuigen van RAI CarrosserieNL. De leden vertegenwoordigen meer dan 90 procent van de branche. Zij tonen onder meer hun laatste technologieën, noviteiten en producten, en praten bezoekers bij over trends en ontwikkelingen. De RDD wordt onder meer bezocht door vertegenwoordigers van gemeentelijke reinigingsdiensten, provincies, waterschappen, afvalverwerkers en aanverwante bedrijven.

Meer weten?

Bekijk dan de video’s hieronder of kijk op de website van de RDD. Modulo Milieustraten is een van de deelnemende bedrijven op 5 en 6 juni. U bent van harte welkom om onze stand te bezoeken. Wij informeren u graag over alle mogelijkheden van circulaire ambachtscentra en de transitie van een traditionele milieustraat naar een circulaire hub. Wilt u op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Volg het blog Care4Circulair dan op LinkedInTwitterFacebook of Instagram.

Vorig artikelTerugwinnen grondstoffen: afval verminderen en aarde ‘sparen’
Volgend artikelGoede communicatie verbetert doorstroming bezoekers milieustraat