Het huishoudelijk afval dat in een goudgeschilderde wagen wordt ingezameld en grof huishoudelijk afval dat inwoners niet naar een milieustraat brengen, maar naar de Goudmijn. Voor de gemeente Rotterdam is afval de basis voor nieuwe grondstoffen. Meerdere van de fracties die op de milieuparken worden ingezameld, zijn circulair, waaronder papier, metaal en hout. Circulaire afvalverwerking is onderdeel van de recent gestarte campagne ‘Van zooi naar mooi’. De havenstad wil inwoners en bedrijven daarmee uitdagen na te denken over het verminderen, hergebruiken en recyclen van afval. Behalve Rotterdam voeren ook veel andere steden inmiddels eenzelfde koers, zoals Almere. Het Upcyclecentrum daar is een grondstoffencentrum waar spullen van bezoekers een tweede leven krijgen of weer grondstoffen worden voor nieuwe producten.

Meer weten? Lees dan ook: Waardevolle grondstoffen terugwinnen: minder afval en aarde ‘sparen’.

Er gebeurt veel in 010

Voor Rotterdam is in 2030 circulair de maatstaf. Op weg naar een samenleving zonder afval, transformeert de stad van een lineaire naar een circulaire economie. De circulaire ambities staan beschreven in het ‘Programma Rotterdam Circulair 2019 – 2023’, inclusief de acties voor de vier sleutelsectoren: bouw, voedselstromen, consumptiegoederen en de zorg. Er is geen vastomlijnde route om de beoogde doelen te bereiken, bericht ‘Open Rotterdam’. De stad wordt een ‘Living Lab’, een levend laboratorium dat experimenteert, pioniert en successen wil borgen. Dingen mogelijk maken. Daar gaat het om. En blijkens de voorbeelden gebeurt er al veel in 010, zoals een getijdenpark, duurzaam rioolwerk, een wegdek van gerecyclede autobanden, gerecycled afvalfruit dat wordt gerecycled tot fruitleer, tweedehands leenmeubelen, autodashboards die worden gerecycled tot grondstof voor 3D-printers en het op de bakfiets aan huis inzamelen van plastic om daar weer nieuwe producten van te maken, zoals vogelhuisjes en straattegels.

Circulaire steden Rotterdam 'Van zooi naar mooi' Care4Circulair milieustraat van de toekomst Modulo Milieustraten
Voor Rotterdam is afval goud waard omdat het de basis is voor nieuwe grondstoffen.

Circulaire steden

Daar waar Rotterdam recent startte met de circulaire campagne, ‘loopt’ die in Venlo al meer dan 10 jaar. Al in 2008 omarmden de gemeente en de regio het Cradle2Cradle-principe, de basis voor een circulaire economie waarin grondstoffen nooit verloren gaan. Samenwerking tussen lokale overheden, het bedrijfsleven, organisaties en onderwijs leiden tot nieuwe circulaire initiatieven. Voorbeelden zijn circulaire stoelen, bouwmateriaal, toiletpapier, verkeersborden, archiefsystemen, aluminium deurbeslag en stalen trappen. Venlo wordt gezien als de internationale hoofdstad van Cradle2Cradle. De stad kreeg daarvoor internationale erkenning tijdens een event in NewYork waar Venlo werd uitgeroepen tot ‘Cradle-to-Cradle-hoofdstad van de wereld’. Inmiddels hebben ook andere steden circulaire programma’s ontwikkeld. Voorbeelden zijn behalve Venlo en Rotterdam ook Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Dordrecht, Haarlemmermeer, Utrecht en Tilburg. Een aantal van hen werkten in ‘City Deal Circulaire stad’ ook al samen aan circulaire icoonprojecten. Een pioniersfase, zoals de steden dat omschreven waarin ze lieten zien dat het kan: een circulaire stad.

Grondstoffen terugwinnen op milieustraat

Het eerder dit jaar vastgestelde ‘Uitvoeringsprogramma circulaire economie 2019-2023′ moet verdere invulling geven aan de circulaire stad. Het actieplan staat bol van de kansrijke projecten, veelbelovende activiteiten en goede voorbeelden. Vijf sectoren krijgen extra aandacht: biomassa en voedsel, kunststoffen, maakindustrie, bouw en consumptiegoederen. Ze hebben elk hun eigen transitieagenda. In die voor consumptiegoederen is ook een rol weggelegd voor milieustraten. De moderne milieustraten van de toekomst dragen bij aan de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Hoe die rol kan worden ingevuld, is nog een punt van onderzoek. Daarom heeft Rijkswaterstaat een prijsvraag uitgeschreven. Gemeenten wordt opgeroepen te komen met ideeën, suggesties en plannen voor zogeheten circulaire ambachtscentra die het inzamelen van grof huishoudelijk afval combineren met andere functies, zoals een kringloop en een repaircafé. Veel gemeenten ontwikkelen al een visie voor zo’n milieustraat van de toekomst, zegt circulair adviseur Michiel van Wickeren van Modulo Milieustraten. ’De politieke urgentie is er om te werken aan het herwinnen van grondstoffen op de milieustraat. Vaak met ambitieuze doelstellingen. Dat geeft wel aan dat gemeenten de lat hoog leggen en hun verantwoordelijkheden serieus nemen.’

Meer weten?

Bekijk dan de video’s hieronder of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelGoede communicatie verbetert doorstroming bezoekers milieustraat
Volgend artikelKetens sluiten met circulaire producten