Het Upyclecenter in Almere staat in de digitale uitgave van Holland Circulair Hotspot. De circulaire milieustraat die Modulo heeft ontworpen en gebouwd, stond eerder al in het magazine van Holland Circulair Hotspot. De door de overheid geïnitieerde organisatie wil daarmee Nederlandse voorbeelden van circulair ondernemen internationaal promoten. Zowel in de digitale uitgave als de printversie staan daarvan aansprekende voorbeelden, zoals Heineken, Plastic Whale, Rotterzwam, DSM-Niaga, Waste2Aromatics, Waste Transformers, tapijtfabrikant Interface en The Great Bubble Barrier.

Circulaire milieustraten

Makkelijk aan te passen, te verplaatsen en bovendien opnieuw te gebruiken. Dat zijn volgens Holland Circular Hotspot de sterke punten van de circulaire milieustraten van Modulo. Behalve dat wordt de beschikbare grond efficiënt benut, licht de uitgave verder toe. Zo biedt het verhoogde recyclebordes de mogelijkheid om de onderkant te gebruiken voor opslag, een depot voor klein chemisch afval of een werkplaats. Aandacht besteedt de online uitgave ook aan het advies- en ontwerptraject van Modulo. Dat begint met een zogeheten ‘Country-City scan’. Daarbij werken alle betrokken partijen samen om zowel de inzamelmethoden als de mogelijkheden op een locatie in beeld te brengen, wordt duidelijk. Na een uitvoerig consultatietraject brengt Modulo advies uit over de mogelijke oplossingen om de milieustraat in te zetten als spil in de inzameling van grof huishoudelijk afval. Met het oog op Nederland Circulair 2050 is ook de migratie naar een circulaire hub een belangrijk aandachtspunt.

Meer afval scheiden en grondstoffen winnen

Het artikel over Modulo in de digitale uitgave focust op het Upcyclecenter Almere. De milieustraat in die stad is een voorbeeld van een toonaangevende circulaire hotspot, wordt duidelijk. Daarmee heeft de gemeente een fysieke plek om als grondstoffenregisseur hergebruik, recycling en de circulaire economie aan te jagen, schrijft Holland Circular Hotspot. Het Resource and Recovery Centre is een circulair centrum waar spullen en materialen nieuwe gebruiksmogelijkheden krijgen en de grondstoffen van morgen worden gewonnen. Als resultaat van overheidsbeleid als VANG en LAP3 zal naar verwachting in de toekomst nog meer afval worden gescheiden en de winning van van herbruikbare grondstofstromen verder toenemen. Daarbij ligt de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Bij de milieustraat van de toekomst gaat het dan ook niet langer meer om het storten van afval, maar vooral om het aannemen van grondstoffen, aldus de uitgave.

Meer weten?

Bekijk dan het artikel over Modulo in de digitale uitgave van Holland Circular Hotspot of download de pdf (zie pagina 73). Of kijk op de website van Modulo Milieustraten. U kunt ook contact met ons opnemen, telefoon: (035) 5885454.

Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelHans Buskens, PieterBas: ‘Modulo kenniscentrum voor circulaire milieustraten’
Volgend artikelSynergievoordelen door combinatie gemeentewerf en milieustraat op één locatie