Onderhoudsarm en veiliger door de betonnen muren. Dat zijn twee van de voordelen van de depots voor klein chemisch afval die Modulo Milieustraten bouwt met prefab elementen van circulair beton. En we kunnen snel bouwen, zegt projectleider Sander Ott van het bedrijf. ‘Een KCA kan met zeven weken staan. Modulo is mede door die snelle bouwtijd onderscheidend. Bovendien bouwen we altijd flexibel waardoor een KCA makkelijk kan worden verplaatst. Met als ander belangrijk winstpunt dat de investering z’n waarde niet verliest.’

>> Foto: één van de acht KCA-depots die Modulo bouwde voor de Zeeuwse Reinigingsdienst.

KCA staat in zeven weken

‘We worden meestal door gemeenten ingeschakeld als een KCA bij een controle is afgekeurd’, vertelt Sander. ‘Die zijn vaak gemaakt van staal en hebben een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Die van beton gaan aanzienlijk langer mee. Gemiddeld 30 jaar. Na een afkeuring is er vaak haast geboden. Daarom hebben we een logistieke methode ontwikkeld waardoor een nieuw betonnen KCA-depot met zeven weken kan staan en ook in gebruik is. Voor de voorbereiding zijn vijf weken nodig. Die tijd zit ‘m onder meer in de engineering en het voorbereiden van het werk. Het bouwen duur korter, niet meer dan twee weken. Dat heeft een groot voordeel: eventuele overlast op een milieustraat tijdens de bouw wordt tot een minimale periode beperkt. We werken met een uniform systeem dat we in overleg met gemeente afstemmen op de specifieke situatie. Inclusief advies over bijvoorbeeld veiligheid, de fracties, en de aan- en  afvoerstromen. We hebben daarvoor niet alleen de kennis, maar ook een jarenlange ervaring. Dat is onze kracht. Daardoor staat er een KCA die aan alle wensen en wettelijke eisen voldoet terwijl we nog steeds in korte tijd hebben gebouwd.’

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.

Meer weten?

Modulo biedt vier standaard modellen voor KCA-depots en verzorgt ook inspecties aan KCA-depots. Informatie over alle modellen KCA-depots vindt op de website van Modulo.

Wilt u meer weten over advies en het realiseren van een KCA-depot? Neem dan contact op, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Modulo Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vorig artikelUpcycle Centrum Almere: alles draait om hergebruik
Volgend artikelKoffie drinken uit kopjes en bekers van koffieprut