Verminderen van de hoeveelheid restafval, stimuleren van hergebruik en inwoners inspireren om anders om te gaan met hun spullen. Dit is slechts een greep uit de mogelijke redenen waarom veel gemeenten een circulair ambachtscentrum als stip op de horizon zetten. De praktijk wijst vaak uit dat om uiteenlopende redenen die ambitie niet in één keer kan worden gerealiseerd. Een circulair ambachtscentrum stapsgewijs realiseren kan dan een oplossing zijn. Stilstaan is geen optie.
>> Afbeelding: Het bouwstenenmodel dat Modulo Milieustraten ontwikkelde op basis van de Ladder van Lansink en het 10R-model. De circulaire ambities die een gemeente voor een milieustraat heeft worden aan de hand van dit model geïnventariseerd.
Haalbaarheidsonderzoek eerste stap in ontwikkeling circulair ambachtscentrum
Modulo hanteert in de haalbaarheidsonderzoeken het bouwstenenmodel (zie afbeelding). Welke bouwstenen relevant zijn volgt uit de ambitie van een gemeente, het beschikbare oppervlak en de specifieke context. Samen met onze opdrachtgevers bepalen we de wensen en eisen voor elk van de bouwstenen. Dat vormt het uitgangspunt van het schetsontwerp, waarbij we deze wensen en eisen op de beoogde locatie projecteren. Zo krijgt een gemeente in korte tijd inzicht wat er op de locatie ruimtelijk haalbaar is. Met een bijbehorende raming van de investeringskosten kan de gemeente ook de financiële haalbaarheid toetsen.
Circulaire activiteiten en functies inzichtelijk maken
In een haalbaarheidsonderzoek worden de verschillende circulaire activiteiten en functies per onderdeel inzichtelijk gemaakt. Juist door deze aanpak kunnen circulaire ambities gefaseerd worden gerealiseerd. De eerste stap van dit traject kan zijn om een milieustraat te realiseren. Daarna is uitbreiding met deelstappen en deelinvesteringen richting een circulair ambachtscentrum mogelijk. Zeker als er vanaf het begin al wel rekening is gehouden met de gewenste uitbreiding van circulaire activiteiten en er wordt gebouwd met een modulaire bouwmethode. Als er bijvoorbeeld wordt gekozen voor het Modulo-concept, wordt in eerste instantie de milieustraat gebouwd met U-elementen van ecogranulaat. In een later stadium kan de onderzijde van de milieustraat worden ingericht met de circulaire functies, zoals een inzamelpunt voor de kringloop of een educatiecentrum. Mochten er door toekomstige ontwikkelingen aanpassingen nodig zijn, dan kan de milieustraat in korte tijd en relatief makkelijk worden aangebouwd of aangepast.
Stilstaan is geen optie
Gemeentebesturen beseffen dat stilstaan geen optie is en dat ze door willen gaan met het ontwikkelen en realiseren van hun nieuwe milieustraat of circulair ambachtscentrum. Modulo adviseert daarover zodat de juiste afwegingen en keuzes kunnen worden gemaakt. Keuzes voor de korte en lange termijn waarvan de uitvoering ineens of juist gefaseerd kan plaatsvinden. Zo kan een afvalbrengstation gefaseerd, in de tijd, doorontwikkelen naar een grondstoffencentrum of een circulair centrum (zie onderstaand kader). De huidige situatie hoeft daardoor niet ten koste te gaan van de circulaire ambities van gemeenten. En ook belangrijk: een gefaseerde uitvoering neemt nu de risico’s weg en geeft flexibiliteit naar de toekomst.
Drie haltes op weg naar de milieustraat van de toekomst
In opdracht het kernteam Circulaire Ambachtscentra en Rijkswaterstaat heeft Modulo een rapport uitgebracht over ‘de milieustraat van de toekomst’. Onderdeel van het rapport is een routekaart met drie haltes die leiden tot de milieustraat van de toekomst:
Halte 1: Afvalstoffencentrum
In veel gevallen is dit de huidige milieustraat. Bij een afvalstoffencentrum ligt de focus op de basis. Materialen worden gerecycled of verbrand (met energieterugwinning). Een afvalscheiding van 80 tot 90 procent is haalbaar als de inrichting van een afvalstoffencentrum goed is en medewerkers worden ingezet als afvalcoach om fracties optimaal te scheiden.
Halte 2: Grondstoffencentrum
Hoogwaardige scheiding van materialen staat centraal. In een grondstoffencentrum worden door te sorteren en demonteren zo veel mogelijk materialen gerecycled. Hiermee daalt de hoeveelheid restafval nog verder.
Halte 3: Circulair ambachtscentrum
In een circulair ambachtscentrum is ook een rol weggelegd voor educatie, beleving en diverse vormen van hergebruik. Hiervoor worden diverse samenwerkingen aangegaan met kringloopbedrijven, creatieve makers en sociaal werkbedrijven. Ook een Repair Café of circulaire startup past hierbij.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Neem dan vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Modulo geeft een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.