Bloempotten, stoelen, een prullenbak en krukjes. Nout Kooij en Sam van Til maken met een grote 3D-printer allerlei voorwerpen van gerecycled plastic. Met hun bedrijf vanPlestic wil het duo wereldwijd bijdragen aan het terugdringen van de stroom afvalplastic. Nederland is voor hen daarvoor te klein. Ze werken daarom aan een plan om hun techniek naar ontwikkelingslanden te brengen. De 3D-printer is ideaal voor kleinschalige, lokale productie, zeggen ze tegen Recyclingmagazine Benelux. Inzameling van plastic wordt volgens hen dan meteen een stuk rendabeler. ‘Je hebt bovendien geen miljoeneninvestering nodig. We hebben de printer – bij wijze van spreken- met ducttape in elkaar gezet.’

vanPlestik 3D-printen gerecycled plastic Museon Den Haag Plastic Madonna Care4Circulair Modulo Milieustraten

>> Foto: kunstwerk bij het Museon in Den Haag van gerecycled plastic. vanPlestic maakte voor kunstenaar Peter Smith (bekend van de plastic Madonna) met de 3D-printer een gigantische lijst die in verschillende delen is geprint en daarna aan elkaar gesmolten.

Vervuild plastic als grondstof

De 3D-printer heeft een formaat van een kamertje waar met gemak drie man in past. Als in een cadans bouwt het gevaarte op basis van een ‘bouwtekening’ laagje voor laagje het object op. De initiatiefnemers van vanPlestic kwamen op het idee toen Nout op zoek was naar filament – de grondstof voor 3D-printen. Hij vond het zonde om nieuw materiaal te kopen, dat ook nog eens uit China kwam. Daarom onderzocht hij of het filament in Nederland van gerecycled plastic kon worden gemaakt. ‘Bij afvalverwerkingsbedrijven bleek dat alleen superhoogwaardig plastic wordt gerecycled. Als er bijvoorbeeld ander materiaal tussen zit, moet het worden gesorteerd en dat is te duur’, ontdekte Nout Kooij. Samen met Sam van Til besloot hij om een 3D-printer te bouwen die ook vervuild plastic kan verwerken. Na ruim een half jaar experimenteren, slaagden ze daarin. Het enorme gevaarte wordt sindsdien gevoed met onder meer Polystyreen, waarvan koffiebekertjes en plastic bestek zijn gemaakt. Maar ook met ABS dat veel in apparatuur voorkomt, zoals onderdelen van een wasmachine of koelkastlades. Een grondstof is ook polycarbonaat waar veel doorzichtige producten van zijn gemaakt, waaronder CD-hoesjes.

Terrasmeubilair printen van bierfusten

Met hun bedrijf vanPlestik printen ze sinds twee jaar zelf ontworpen meubels en voorwerpen in opdracht. Zo maakten ze voor een bierbrouwerij zonneschermen van gebruikte plastic bierfusten. De HEMA levert hun plastic winkelafval in ruil voor meubilair voor het hoofdkantoor. Voor een afvalverwerker maakten ze een statafel met kruk waarmee het ingezamelde afval opnieuw als grondstof is gebruikt. Ook maakte het bedrijf van de gebruikte bierfusten van brouwerij De Prael nieuw terrasmeubilair.

vanPlestik 3D-printen gerecycled plastic bierbrouwerij De Prael bierfusten recyclen Care4Circulair Modulo Milieustraten

De cirkel is rond

Hoewel bierfusten 100 procent zijn te recyclen, belandt het merendeel bij het restafval. Voor de inzamelcontainers is bij veel horecagelegenheden geen plaats of inzameling is te duur. Brouwerij De Prael die op meerdere fronten aan duurzaamheid werkt, wil dat de gigantische hoeveelheden fusten worden gerecycled. Bovendien bespaart de brouwer daarmee op de kosten voor het restafval. Het ruimteprobleem wordt opgelost door de fusten op locatie te versnipperen, legt vanPlestic op de website uit. Met het nieuwe meubilair voor de Prael is de cirkel rond. De gesnipperde bierfusten zijn de grondstof voor de 3D-printer die daar weer terrasmeubilair van maakt.

Meer weten?

Kijk dan op de website van vanPlestic of bekijk de video hieronder. Care4Circulair besteedt regelmatig aandacht aan recycling. Op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here