Er is geen relatie tussen het aantal afvaldumpingen in een gemeente en het bedrag om afval naar de milieustraat te brengen. Dit meldt Omroep Brabant. Opmerkelijk genoeg wordt in gemeenten met een gratis milieustraat soms meer afval gedumpt dan waar moet worden betaald. Dit blijkt uit een vergelijking van de tarieven van milieustraten in Brabant en het aantal afvaldumpingen die zijn doorgegeven aan het afvalmeldpunt. In Eindhoven waar de milieustraat gratis is voor inwoners met een stadspas kwamen bijvoorbeeld bijna vijftig meldingen van afvaldumpingen binnen. In heel West-Brabant waren dat er ‘maar’ 26, waarvan 11 uit Roosendaal. Ook al hanteert die stad een streng afvalbeleid. Dat verbaast Frans Swinkels van de Brabantse Milieufederatie. ‘Ik had verwacht dat er juist veel gedumpt zou worden in gemeenten met een strikt beleid en weinig waar de milieustraat gratis is’, zei hij tegen Omroep Brabant.

>> Foto boven: beeld uit video van Omroep Brabant.

Afvalmeldpunt Brabant

Het afvalmeldpunt is ingesteld door Omroep Brabant. Brabanders konden daar de locaties doorgeven waar veel afval werd gedumpt. In nog geen week tijd kwamen ruim zeshonderd meldingen binnen. Na 10 dagen waren dat er ruim 2300 geworden. Gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie vindt dat de regels en openingstijden van milieustraten in Noord-Brabant meer op elkaar moeten worden afgestemd. ‘Er is nu een wir-war aan regels, openingstijden en tarieven’, zei hij in een reactie. Dat leidt tot onduidelijkheid en bevordert het illegaal dumpen van afval. ‘De resultaten van het afvalmeldpunt maken duidelijk dat het probleem erg leeft’, aldus Van den Hout. Volgens hem kan het afvalmeldpunt gemeentebesturen ervan overtuigen dat het beter moet bij de milieustraten. ‘Als mensen aan een gesloten deur staan bij een milieustraat of niet het goede pasje hebben, is de kans groot dat het grof huisvuil of het tuinafval ergens anders wordt weggegooid.’ 

Publiekscampagne provincie

Mensen moeten leren dat het echt niet kan om afval zomaar ergens te storten, vindt statenlid Femke Dingemans (zie video hieronder, red.). Voorkomen is volgens haar beter dan genezen. Ze vroeg daarom Provinciale Staten opnieuw om een publiekscampagne tegen illegaal afval. Nadat er al 1,5 jaar over wordt gepraat, belooft provinciebestuurder Van den Hout nu dat die campagne er in april gaat komen. Al zijn de milieustraten wel van de gemeente. ‘De provincie heeft er uiteindelijk niks over te zeggen’, aldus Van den Hout tegen Omroep Brabant.

Het blog Care4Circulair publiceert regelmatig over afvalscheiding. Op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram.

Vorig artikel3D-printer maakt terrasmeubilair van gebruikte bierfusten
Volgend artikelMichiel van Wickeren: ‘maximale uit grof huishoudelijk afval halen’