Sportschoenen gemaakt van gerecycled plastic die aan het einde van hun levenscyclus weer worden gebruikt om nieuwe schoenen van te maken. Dit circulaire principe ligt ten grondslag aan de Futurecraft.Loop van Adidas. De 100 procent gerecyclede schoenen zijn naar verwachting vanaf 2021 te koop. Wereldwijd worden ze nu door 200 mensen getest. Eerder al bracht het sportmerk samen met Parley for the Oceans schoenen op de markt gemaakt van oceaanplastic. Daarvan werden er vorig jaar vijf miljoen paar verkocht. Adidas streeft er naar om over vijf jaar in alle producten alleen nog maar gerecycled plastic te gebruiken.

Gebruikte sportschoen wordt nieuwe grondstof

Eén soort materiaal als grondstof en geen lijm gebruiken. Mede daardoor is de nieuwe sportschoen 100 procent te recyclen. De Futurecraft.Loop is helemaal gemaakt van de synthetische stof TPU – van de bovenkant, de zool tot en met de nestels. Daardoor kunnen ze na gebruik retour. Adidas maakt er pellets van die weer de grondstof zijn voor de volgende paren. Omdat daarbij helemaal niets wordt weggegooid, ontstaat er ook geen afval. Het gaat volgens Adidas nog om een bètaversie. Zo wordt nog onderzocht hoeveel keer het materiaal opnieuw kan worden gebruikt. Uitgangspunt daarbij is dat ook alle volgende paren die van het gerecyclede TPU worden gemaakt, voldoen aan alle Adidas-standaarden – ongeacht hoe vaak de schoenen al zijn omgesmolten.

De 100 procent gerecyclede sportschoen is naar verwachting in 2021 te koop.

Tien miljoen paar schoenen van oceanplastic

Adidas ontwikkelde ook al een sportschoen in samenwerking met Parley for the Oceans, een organisatie die zich sterk maakt voor de terugdringen van plastic afval uit de oceanen. Het model bestaat voor 95 procent uit gerecyled oceaanplastic. De rest is gemaakt van gerecycled materiaal en de groene fibers van illegaal in de oceaan gedumpte visnetten. The Sea Shepherd Conservation Society viste de netten op tijdens een 110-daagse expeditie voor de kust van West-Afrika. In die tijd werd maar liefst 72 kilometer aan visnet uit zee gehaald. De schoenen zijn sinds 2017 te koop. Dat jaar gingen er een bescheiden zevenduizend paar over de toonbank. In 2018 waren dat er al vijf miljoen. Dit jaar wil Adidas dat aantal verdubbelen.

Adidas ontwikkelde samen met Parley for the Oceans een sneaker gemaakt van Oceaanplastic, Het sportmerk wil dit jaar daarvan 10 miljoen paar verkopen.

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Vorig artikelInschrijving geopend prijsvraag circulair ambachtscentrum
Volgend artikelNVRD-congres: Modulo vraagbaak voor circulaire ambachtscentra