Een sorteerstraat waar bezoekers spullen brengen die ondernemers daarna weer gebruiken om producten van te maken. ReTuna Återbruksgalleria is wereldwijd een van de bekendste voorbeelden van de milieustraat van de toekomst. Alle producten in het winkelcentrum in het Zweedse Eskilstuna zijn tweedehands, gerecycled, opgeknapt of duurzaam gemaakt. In Nederland zijn het Upcyclecentrum in Almere of de Recycle Boulevard in Leeuwarden vergelijkbare voorbeelden. De essentie is dat spullen die bezoekers op de milieustraat brengen niet in de container terecht komen, maar opnieuw worden gebruikt en daardoor een tweede leven krijgen.

Returen Winkelcentrum ReTuna Återbruksgalleria Zweden recyclen upcyclen milieustraat van de toekomst Care4Circulair Modulo Miluestraten
Het winkelcentrum is gevestigd naast de milieustraat waar bezoekers nog bruikbare spullen achterlaten bij ‘Returen’.

‘Groen denken’

Een etagère gemaakt van oude borden, gepimpte meubelen, fietsen die na een opknapbeurt nog een volgende ronde mee kunnen en elektronica die na een check weer te koop is. Retuna biedt een gevarieerd aanbod. In totaal heeft ReTuna Återbruksgalleria rond de 15 winkels, waaronder ook een klimaatvriendelijk koffieshop en een bloemenwinkel met verantwoord groen. Het winkelcentrum is opgezet door het bedrijf Eskilstuna Energi och Miljö, een initiatief van de lokale overheid. Eskilstuna is een kleine gemeente op 1,5 uur rijden van Stockholm die duurzaamheid en circulair ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. In de vertaalslag naar uitvoering van dit ‘groene denken’ ontstond het idee voor een winkelcentrum zonder standaard winkels, maar met ondernemers die alleen maar gebruikte en gerecyclede producten verkopen. De gemeente wil daarmee een gevarieerd – internationaal – publiek trekken en zo bijdragen aan verdere bewustwording.

Gestage omzetstijging

Het winkelcentrum is gevestigd naast de Retuna Återvinningscentral, een milieustraat vergelijkbaar met die in Nederland. Bezoekers laten nog bruikbare spullen achter in ‘Returen’. Van speelgoed, elektronica, meubels, kleding tot woondecoratie. Wat echt weg kan, komt terecht in de containers op de milieustraat. Medewerkers van AMA (Eskilstuna Municipality’s resource unit for activity, motivation and work) sorteren alle spullen waarna ze over de winkels worden verdeeld. De ondernemers pikken er daarna de producten uit die ze een tweede leven willen geven. Het winkelcentrum opende in 2015 de deuren en heeft sindsdien de opgaande lijn te pakken. In het startjaar was de omzet 850.000 euro. In 2017 kwam dat bedrag uit op 10,2 miljoen Zweedse kronen (ruim één miljoen euro).

Fietsenwinkel Winkelcentrum ReTuna Återbruksgalleria Zweden recyclen upcyclen milieustraat van de toekomst Care4Circulair Modulo Miluestraten
ReBuyke verkoopt onder meer opgeknapte fietsen, snowboards, grasmaaiers en fitnessapparatuur.

Recycling is de mores

Het Zweedse winkelcentrum speelt in op het groeiend bewustzijn onder consumenten om meer te recyclen en tegelijkertijd bewust te kopen. ReTuna Återbruksgalleria wil daarbij kennis delen over de mogelijkheden. Mede daarom worden er ook regelmatig workshops georganiseerd, bijvoorbeeld om te leren repareren. ReTuna staat daarmee symbool voor de ‘recycling-revolutie’ van de afgelopen decennia: 99 procent van het huishoudelijk afval in Zweden wordt gerecycled. Toch wordt nog steeds de helft van het huishoudelijk restafval verbrand. Daarom vindt Weine Wiqvist, CEO of the Swedish Waste Management and Recycling Association (Avfall Sverige) dat er nog meer kan gebeuren. ‘De volgende stap is daarom om afval niet meer te verbranden, maar te stimuleren dat mensen nog meer gaan recyclen’, aldus Wiqvist.

Meer weten?

Lees dan de post: ‘Kringloopwinkel partner van milieustraat van de toekomst’, kijk in de rubriek Milieustraten of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here