Op de milieustraat in Emmeloord is het bestaande KCA-depot uitgebreid met een lithiumdepot. Met deze uitbreiding is het mogelijk om lithium-ion accu’s en batterijen die op de milieustraat zijn ingenomen, separaat op te slaan. Het nieuwe compartiment voldoet aan alle gestelde veiligheidseisen en sluit naadloos aan op het bestaande depot. Zowel het KCA-depot als de uitbreiding zijn namelijk opgebouwd uit de gestandaardiseerde betonnen elementen van Modulo. “Een logische keuze,” volgens Harmen Oenema, toezichthouder afval & reiniging bij de gemeente Noordoostpolder: “De uitbreiding valt binnen de look en feel van het bestaande en voldoet aan de duurzaamheidsopgave die we als gemeente hebben. Met het oog op de toekomst, waarin we het bordes nog verder willen uitbreiden, past dit dus helemaal in ons plaatje.”

Snelle uitbreiding door modulair bouwen

Het bestaande KCA-depot is opgebouwd uit gestandaardiseerde betonelementen. Vanwege het modulaire bouwsysteem was de uitbreiding eenvoudig te realiseren. Doordat de elementen elders prefab worden geproduceerd, is de bouwtijd op de milieustraat bovendien minimaal. Harmen Oenema: “Dankzij dit gestandaardiseerde systeem hebben we het hele traject inclusief het regelen van alle budgetten en vergunning binnen een paar maanden kunnen doorlopen. Daardoor kunnen we snel gebruik maken van een veilige opslag voor onze ingezamelde Lithium-ion batterijen.”

Duurzame gemeente

Bijna 10 jaar geleden leverde Modulo al het circulaire KCA-depot in Emmeloord. Dit was het eerste depot van Modulo dat is gemaakt met ecogranulaat. Door granulaat uit gesloopte asfaltwegen toe te passen, hoefden er minder primaire grondstoffen te worden gebruikt. De gemeente Noordoostpolder laat met deze uitbreiding nogmaals zien hoe duurzaam en vernieuwend ze bezig is, dit keer heeft ze de primeur voor het eerste lithiumdepot van Modulo. “We zijn trots dat we met de partner Modulo deze primeurs mogen realiseren”, laat Harmen Oenema weten. “Bij Modulo was er ruimte voor deze innovaties en hebben we gekeken wat we kunnen doen met lokale ondernemers om het zo duurzaam mogelijk voor elkaar te krijgen.”

Veilige opslag van lithium

Incidenten bij afvalinzamelaars en verwerkers waarbij lithium-ion batterijen en accu’s spontaan ontbranden of zelfs ontploffen zijn de afgelopen jaren steeds vaker aan de orde. Ook op de milieustraat is dit een risico, omdat men hier de oude en beschadigde exemplaren binnenkrijgt. Het nieuwe lithiumdepot van de gemeente Noordoostpolder voldoet volledig aan de gestelde voorschriften van de PGS 15 en PGS 37-2, die gaan over de opslag van klein chemisch afval en lithium-ion accu’s en batterijen. Zo is het opslagcompartiment 60 minuten brandwerend. De ingezamelde Lithium-ion batterijen kunnen voortaan dus veilig worden opslagen in een separaat lithiumdepot, naast het bestaande KCA-depot.

Lees hier meer over de veilige opslag van lithium.

Bekijk hieronder de foto’s van de werkzaamheden.

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten

Vorig artikelModulo-stortbordes op nieuwe gemeentewerf Vlissingen
Volgend artikelMilieustraat Son en Breugel feestelijk heropend