Steeds vaker wordt de mogelijkheid onderzocht om de milieustraat buiten openingstijden toegankelijk te maken voor het afleveren van bepaalde afval-/grondstoffenstromen. De bezoekers van de milieustraat kunnen dan met behulp van een toegangspas en onder cameratoezicht hun spullen en materialen afgeven op een daarvoor speciaal ingericht gedeelte van de milieustraat, zonder dat er medewerkers aanwezig zijn. Ron van Ommeren, directeur bij Modulo Milieustraten: “Gemeenten zijn aan het onderzoeken of een onbemande milieustraat ook voor hen van toegevoegde waarde is. Wij helpen hen bij het in kaart brengen van de opties.”

Voordelen van een onbemande milieustraat

De opkomst van de autonome milieustraat staat niet op zichzelf, denk bijvoorbeeld aan tankstations, zelfscankassa’s en pakketautomaten. Het biedt gemak aan de mensen, en het is een uitkomst in het geval van personeelstekorten en drukte. Ron van Ommeren vertelt: “Het onbemande gedeelte kan helpen om de drukte tijdens openingstijden te verlagen en het beschikbare personeel efficiënt in te zetten. Door het onbemande gedeelte te combineren met de bestaande milieustraat kan het team efficiënt de gebrachte fracties tijdens normale werktijden verwerken. Deze onbemande milieustraat kan ook als aparte locatie worden ingericht waar bezoekers fracties als bijvoorbeeld groenafval of puin kunnen afleveren. Doordat de drukte tijdens de bestaande openingstijden vermindert, is een bijkomend voordeel dat er betere service geboden kan worden aan de bezoekers. Dit heeft ook een positieve invloed op het scheidingspercentage van de gebrachte grondstof- en afvalstromen. Daarnaast bieden de extra openingstijden ook meerwaarde voor inwoners, die in de avonduren de onbemande milieustraat kunnen bezoeken.”

Slimme technologie én inrichting

Een onbemande milieustraat is mogelijk door het digitaliseren van processen én door een slimme inrichting. Digitale systemen kunnen worden toegepast bij de toegang, registratie, het wegen en betalen op de milieustraat. Camerabewaking biedt daarbij nog een extra niveau van veiligheid en controle. Ron van Ommeren: “Op het gebied van digitale technologie op de milieustraat werken we met verschillende partijen samen.” Een onbemande milieustraat heeft ook gevolgen voor de inrichting en logistiek: Hoe zorg je voor toegang tot een beperkt aantal stromen en sluit je het andere terreindeel af? Ron van Ommeren antwoordt: “We hebben hierin al verschillende gemeentes in Nederland en Duitsland begeleid. De onbemande milieustraat staat bij onze inventarisatie van wensen en eisen inmiddels standaard op de agenda.”

Over Modulo Milieustraten

Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra, depots voor klein chemisch afval en lithiumbatterijen. Modulo biedt een integrale oplossing. Van haalbaarheidsonderzoeken tot en met het onderhoud op gerealiseerde projecten. Onze flexibele bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen van eco-granulaat die op termijn aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt kunnen worden. Om de circulariteit van ons modulaire bouwconcept te waarborgen geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten.

Vorig artikelNieuw Grondstoffen Inzamelstation voor Lansingerland
Volgend artikelDuurzaamheidskaart brengt ambities gemeente in beeld